با “دو خبر مهم از متناسب سازی حقوق بازنشستگان| آغاز شمارش معکوس واریز مبلغ متناسب سازی+ گام نهایی در خصوص اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان” همراه شما هستیم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، مرحله نخست متناسب سازی حقوق بازنشستگان قرار است به اجرا درآید و اکنون در اندیشه معاصر دو خبر مهم از متناسب سازی حقوق بازنشستگان را برایتان شرح خواهیم داد؛ در وهله اول آغاز شمارش معکوس واریز مبلغ متناسب سازی و مرحله بعد، گام نهایی در خصوص اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان است که با ذکر جزئیات در ادامه بررسی خواهیم کرد.
فضلالله رنجبر، اعضای هیئت رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس اعلام کرده است که تا پایان آبانماه، حقوق مربوط به متناسبسازی واریز خواهد شد و از هماکنون پیشبینیها درباره مبلغ واریزی آغاز شده است.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان با حقوق شاغلان، یکی از خواستههای دیرینه این قشر است. سال گذشته اعلام شد که متناسبسازی حقوق بازنشستگان بهطور ویژه در برنامه هفتم توسعه گنجانده شده و در تاریخ ۲۹ مهر ۱۴۰۳، این موضوع نهایتاً به تصویب هیئت وزیران رسید.
آغاز شمارش معکوس برای واریز مبلغ متناسبسازی
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس خبر داده که متناسبسازی حقوق بازنشستگان تا پایان آبانماه اجرایی خواهد شد. با این وجود بازنشستگان هنوز نسبت به اجرای این طرح در زمان مذکور اطمینان خاطر ندارند. در سالهای اخیر وعدههایی به بازنشستگان داده که به آنها وفا نشده و به همین خاطر بازنشستگان تا مبلغ متناسبسازی را در حساب خود نبینند، خیالشان از این بابت آسوده نمیشود.
البته در حال حاضر میتوان مطمئن بود که اجرای متناسبسازی در آیندهای نزدیک قطعی است اما واریز مبلغ در پایان آبان را به طور دقیق نمیتوان تأیید کرد زیرا در اطلاعیهای که روز گذشته مرکز روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه کشور در خصوص وارد مرحله اجرا شدن متناسبسازی منتشر کرده نیز به زمان دقیق واریز حقوق بازنشستگان اشاره نشده است.
بنابراین باید منتظر ماند و دید آیا طبق وعدهها، ۴۰ درصد از مبلغ متناسبسازی تا پایان آبان برای تمامی بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی واریز خواهد شد یا زمان واریز این مبلغ به تأخیر میافتد.
مبلغ قابل پرداخت به مشمولان همسانسازی حقوق بازنشستگان در آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان که در تاریخ یکم مرداد ۱۴۰۳ به تصویب هیأت وزیران رسیده، مشخص شده است.
طبق این آییننامه بایستی مبلغ قابل پرداخت به مشمولان بر اساس میانگین حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز در پایه، رتبه، طبقه، گروه و یا سایر عناوین مشابه با ملاک ۳۰ سال سابقه بیمهپردازی محاسبه و پرداخت شود.
مطالب آییننامه مذکور، مبلغ متناسبسازی برای هر بازنشسته با بازنشستگان دیگر متفاوت است.
این احتمال وجود دارد که متوسط کل طلب بازنشستگان کشوری به نسبت بازنشستگان تامین اجتماعی رقم بیشتری باشد و دلیل اینکه پس از تیرماه دیگر مبلغی تحت عنوان علیالحساب به حساب بازنشستگان تامین اجتماعی واریز نشده نیز به همین موضوع برگردد. به طور دقیق نمیتوان پیشبینی کرد که بازنشستگان از طرح متناسبسازی چقدر طلب دارند اما به نظر میرسد آنچه که تاکنون بهعنوان علیالحساب دریافت کردهاند بخش قابل توجهی از کل طلب آنهاست.
پیشبینی خود بازنشستگان نیز متفاوت است، به طوریکه برخی از آنان از احتمال دریافت اضافه حقوق ۵ تا ۱۰ میلیون تومانی سخن میگویند و برخی دیگر چندان دل خود را صابون نمیزنند و گمان نمیکنند مبلغ هنگفتی به صورت یکجا به حساب آنها واریز شود.
گام نهایی در خصوص اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان
به گزارش اندیشه معاصر، با تصویب متناسبسازی حقوق بازنشستگان به میزان ۹۰ درصد حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز، گام نهایی در خصوص اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان برداشته شد.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان بر اساس بند الحاقی ماده ۲۹ قانون برنامه هفتم پیشرفت پیگیری میشود که طی آن دولت مکلف شده تا پایان سال سوم، اقدام لازم را در خصوص متناسبسازی حقوق بازنشستگان با ۹۰ درصد حقوق و فوقالعادههای مستمر مشمول برداشت کسور شاغلان مشابه و همتراز به عمل آورد.
اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان طی ۳ سال
همسانسازی حقوق بازنشستگان در دو دهه اخیر طی چند مرحله انجام شده و تازهترین مرحله آن در سال ۱۴۰۳ آغاز و طی سه سال پیگیری خواهد شد. بر اساس این طرح، ۴۰ درصد مبلغ در سال جاری به عنوان ما به التفاوت متناسبسازی حقوق سال ۱۴۰۳ در حکم حقوقی بهصورت ردیف جداگانه درج و در سنوات آتی مشمول افزایش سنواتی خواهد شد.
همچنین ۳۰ درصد مبلغ همسانسازی در سال ۱۴۰۴ و ۳۰ درصد پایانی نیز در سال ۱۴۰۵ به حساب بازنشستگان واریز میشود تا بدین ترتیب اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان تکمیل شود.
زمان آغاز همسانسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳
در تیرماه ۱۴۰۳ اعلام شد که طبق مصوبه هیأت وزیران، مبلغ ۳ میلیون تومان بهعنوان علیالحساب همسانسازی حقوق بازنشستگان برای ۳ ماهه نخست سال به حساب آنان واریز شده است. در ماههای بعد بازنشستگان کشوری یک میلیون تومان علیالحساب همسانسازی را برای ماههای تیر و مرداد نیز دریافت کردند اما این مبلغ برای بازنشستگان تامین اجتماعی واریز نشد و هنوز سرنوشت آن نامشخص است.
مبالغ یاد شده، بخشی از ۴۰ درصد همسانسازی حقوق بازنشستگان است که طبق قانون بودجه ۱۴۰۳ قرار بوده در سال جاری به حساب بازنشستگان واریز شود. در نتیجه، بازنشستگان باید در ماههای آتی منتظر بمانند تا با کسر مبلغی که تا کنون تحت عنوان علیالحساب همسانسازی دریافت کردهاند، باقیمانده طلب خود از این طرح در سال اول را دریافت نمایند.
بودجه کافی برای همسانسازی حقوق بازنشستگان وجود دارد؟
در قانون بودجه ۱۴۰۳ پیشبینی شده که منابع مالی موردنیاز برای متناسبسازی حقوقت بازنشستگان در صندوقهای دولتی به مبلغ ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل افزایش یک درصد مالیات ارزشافزوده تأمین شود و همچنین برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، در قانون بودجه امسال پیشبینی شده که دولت ۱۳۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به تأمین اجتماعی پرداخت کند تا با استفاده از این منابع، متناسبسازی حقوق این بازنشستگان اجرا شود.
چندی پیش نماینده آستانه اشرفیه خبر داد که مبلغ پیشبینی شده برای همسانسازی حقوق بازنشستگان، تامین اعتبار شده است. ابراهیم نجفی با بیان اینکه حقوق بازنشستگان تا دو سال آینده ۹۰ درصد حقوق شاغلین همتراز خواهد شد، گفت: منابع اعتباری طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین شده و به تصویب سران قوا رسیده تا اجرا شود.
بنابراین به نظر میرسد شرایط مهیاست تا با بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ تسویه شود، اما در خصوص منبع تأمین اعتبار همسانسازی حقوق بازنشستگان در دو سال آینده هنوز اطلاعاتی درز نکرده و باید دید دولت در دو سال آتی چگونه بودجه لازم برای اجرای این طرح را تأمین خواهد کرد.
چقدر به حقوق بازنشستگان اضافه میشود؟
مبلغ قابل پرداخت به مشمولان همسانسازی حقوق بازنشستگان در آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان که در تاریخ یکم مرداد ۱۴۰۳ به تصویب هیأت وزیران رسیده، مشخص شده است. طبق این آییننامه بایستی مبلغ قابل پرداخت به مشمولان بر اساس میانگین حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز در پایه، رتبه، طبقه، گروه و یا سایر عناوین مشابه با ملاک ۳۰ سال سابقه بیمهپردازی محاسبه و پرداخت شود.
همچنین چنانچه حقوق بازنشستگی فردی در نتیجه متناسبسازی هیچ افزایشی نداشته و یا ۴۰ درصد مبلغ ما به التفاوت محاسبه شده، کمتر از ۱۰ درصد تعیین شده در جزء (۱-۲) بند (الف) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور باشد؛ یعنی این مبلغ کمتر از یک میلیون تومان باشد، تا رقم مذکور به عنوان ما به التفاوت حداقل مبلغ متناسب سازی بطور ثابت پرداخت خواهد شد.
متناسب سازی صندوق فولاد
مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه امروز در نشست خبری اظهار کرد: قانون متناسب سازی ، تیر ماه نهایی و ابلاغ شد و آئین نامه ماده ۲۸ هم مرداد ماه به تأیید هیئت وزیران رسید و در نحوه محاسبه مشکلاتی پیش آمد.
خیلی از شغلها از بین رفتند و شاغل همتراز باید شبیه سازی میشد و طی رفت و برگشتهای بسیار جداول طراحی و احکام آنها صادر شد و از ابتدای سال نفری یک میلیون تومان را به عنوان ما به التفاوت یکسان سازی همه عزیزان پرداخت کردیم.
خانلو تصریح کرد: متناسب سازی صندوق فولاد هنوز انجام نشده و در حال انجام هستیم. برای این موضوع در لایحه بودجه ۱۴۰۴ برای آن ۱۰۴ همت پیشبینی شده است./اندیشه معاصر