آیا بازار سهام نفس تازهای می گیرد؟/ رونق به سهام بر می گردد؟
مسئولان سازمان بورس، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد طی چند روز گذشته قول دادند که هر جا که نیاز به حمایت از بازار سرمایه باشد به روشهای مختلف ورود پیدا خواهند کرد.

روند ریزشی شاخصهای بازار سرمایه و آب شدن سبد سهامداران که سبب شکلگیری انتقادات بسیاری زیادی از متولیان بازار شد تا اینکه در آخرین روز کاری بازار یعنی چهارشنبه خبر از تخصیص ۶۰ همت منابع نظام بانکی برای ثبات بازار سرمایه به بازار مخابره شد.
حمایتهای بانکی و دولتی ادامه دارد
در ادامه هم حمید یاری، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس، در خصوص تخصص ۶۰ همتی نظام بانکی گفت: جلسه چهارشنبه تقریبا جلسه انتهایی جلساتی بود که در هفتههای گذشته صحبت شده بود برای برخی از موارد نیاز بود یکسری پروسههایی انجام شود یکسریها انجام شده بود این یک بسته تقریبا کامل است؛ انشالله در هفتههای آتی هم ادامه خواهد داشت.
او در پاسخ به پرسش که این مبلغ ۶۰ همتی افزایش خواهد داشت؟ افزود: امیدواریم فضا آنقدر خوب باشد که اصلا نیاز به افزایش این مبلغ نباشد، اما بانک مرکزی و وزارت اقتصاد این قول را دادند که هر جا که نیاز به حمایت از بازار سرمایه باشد به روشهای مختلف ورود پیدا خواهند کرد.
فاز اول بسته حمایتی نظام بانکی از بازار سرمایه که معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، محمد شیریجیان، در این خصوص بیان کرد که بخشی از حمایتها به صورت مستقیم از سوی نظام بانکی انجام میشود. این حمایتها در قالب بازارگردانی اوراق و سهام بانکها و شرکتهای زیرمجموعه آنها صورت میگیرد. شرکتهای زیرمجموعه گروههای بانکی نقش سازندهای در شاخصسازی بازار سرمایه دارند.
او همچنین به حمایتهای غیرمستقیم اشاره کرد که شامل بسته ۶۰ همتی است که به تصویب رسید. این بسته شامل تأمین مالی صندوق تثبیت و توسعه است و به تأمین مالی سازمان بورس و خرید اوراق تبعی بازار سرمایه کمک میکند. این اقدامات میتواند نقش مؤثری در بازارسازی و بازارگردانی اوراق دولت و سهام بازار سرمایه ایفا کند.
شیرجیان افزود: که سیاستهای پولی اتخاذ شده توسط بانک مرکزی نیز تأثیر قابل توجهی بر عمق بازار بین بانکی داشته است. حجم عمق بازار بین بانکی از حدود ۸۳ همت در انتهای سال گذشته به ۳۲۱ همت افزایش یافته است که نشاندهنده چهار برابر شدن این حجم است. این افزایش میتواند در کنترل نرخ سود در بازار بین بانکی و نرخ سود اوراق دولتی مؤثر باشد و به این ترتیب، کمک قابل توجهی به بازار سرمایه کند.
او در پایان تأکید کرد که بانکها با سهم قابل توجه خود در بازارگردانی سهام و همچنین از طریق بسته ۶۰ همتی و سیاستهای پولی، نقش موثری در حمایت از بازار سرمایه ایفا کردهاند.
حمایت بعدی در جهت بهبود بازارسهام برنامه ریزی شده است
در ادامه همچنین قادر معصومی خانقاه مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: روز چهارشنبه مورخ ۱۱ تیرماه ۱۴۰۴ بانک مرکزی جلسهای با اعضای هیات مدیره سازمان بورس داشتند که بر اساس آن حمایتهایی از بورس صورت گرفته شد و در نهایت توانستند از ریزشهای بازار سرمایه جلوگیری کنند.
او افزود: حمایت بعدی در جهت بهبود بازارسهام برنامه ریزی شده است و امیدواریم به زودی این بازار به تعادل برسد؛ همچنین بستههای حمایتی هم برای نهادهای مالی صورت گرفته است تا حقوقیها هم دچار ضرر و زیان نشوند.
حمایت از بازار سرمایه جهت ثبات بخشی و کاهش زیانهای تحمیلی به سهامداران که محمد غفوری کارشناس بازار سرمایه گفت: قاعدتا ورود بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی و متولیان اقتصادی کشور در شرایط حساس به بازار سرمایه میتواند اتفاق خوبی محسوب شود؛ این حمایتها قطعا اگر در تابلو بازار به وضوح دیده شود میتواند در جهت تعادل سازی شرایط فعلی و کاهش هیجانات در بازار کمک کننده باشد.
پیش از این هم بسیاری از کارشناسان هشداره داده بودند در صورت عدم انجام حمایتهای عملی و مملوس، روند نزولی، فرسایشی بازار سرمایه ادامه خواهد داشت و ممکن است این وضعیت بر سایر بخشهای اقتصادی نیز تأثیر منفی بگذارد.
حالا باید دید از امروز ۱۶ تیرماه با آغاز معاملات بازار سرمایه روند چگونهها خواهد بود و آیا بناست این حمایتها افزایش پیدا کند؟ حمایتهایی که اگر با شکست مواجه شود قطعا اعتماد سهامداران را نشانه خواهد گرفت.
منبع:
باشگاه خبرنگاران جوان