در این پست می خواهیم به سوال “آیا زمان خرید خودرو فرا رسیده است؟” پاسخ دهیم.
تصمیم گیری برای خرید خودرو، به ویژه در شرایط نوسانات شدید بازار و تغییرات مداوم سیاست های اقتصادی، می تواند چالش برانگیز باشد. با ورود خودروهای خارجی به بازار و امیدواری به کاهش قیمتها، بسیاری از افراد در این فکر فرو رفته اند که آیا زمان مناسبی برای خرید خودرو فرا رسیده است یا خیر.
پیرامون این موضوع با رامین ریوندی، کارشناس حوزه خودرو و عضو هئیت مدیره شرکت فراخودرو به گفت و گو نشستیم.
مشروح این گفت و گو را در ادامه مطالعه خواهید کرد:
با توجه به شروع واردات خودرو ، قیمت خودرو در بازارها کاهش می یابد؟
با توجه به شرایط خاص اقتصادی کشور که در هر لحظه امکان تغیر در شرایط به راحتی و بنا بر مصلحت ،امکان رخ دادن دارد باید ابتدا این سوال را از خودمان بپرسیم که برای چه دلیلی قصد خرید خودرو را داریم؟ آیا نیاز داریم برای مصرف شخصی خود بخریم یا برای مصرف شخصی خودرو ی خود را ارتقا بدهیم ویا برای سرمایه گذاری قصد خرید داریم با توجه به اینکه، جامعه ایرانی به شکل خاص و ناخود آگاهانه ای همواره ذهنیت اقتصادی یا بهتر بگویم همیشه نسبت به هر اقدامی یک نیم نگاه تخصص گرایانه نسبت به مقوله اقتصاد دارد فارغ از اینکه این نگاه خوب است یا اشتباه است که بنده اعتقاد دارم در شرایط فعلی کشور در حال گذرا از تغییر حکومت در زمان انقلاب تا زمان جنگ تحمیلی و به طبع بعد از آن در زمان سازندگی در کنار تحریم ها و وجود مانع بزرگی بنام تورم را داشته ایم وجود یک نگاه عقلانی و اقتصاد گرایانه با این هدف که بهترین عکس العمل را نسبت به مسیر بازارهای مالی و اقتصاد کشور در تصمیم گیری های اقتصادی خود داشته باشیم با کمی تامل و تفکر منطقی می توان به راحتی مسیر بهتری را نسبت به تصمیم گیری برای خرید خودرو انتخاب نماییم ، با این مقدمه برمی گردم به پاسخ سوال مطرح شده ؛
دراین زمان که ما باهم صحبت می کنیم چند ماهی هست که خودروهای متنوعی در تیپ های مختلف از برندهای متنوع آسیایی و اروپایی وارد کشور شده و پلاک ملی گرفته اند و در بازار قابل خرید و فروش هستند و صد البته تاثیر خود را تا همین حالا که اتفاقات مختلفی از نظر سیاسی و اقتصادی در کشور افتاده است بر روی بازار داشته اند حالا دیگر توقع ما این باشد که خرید به طور مثال : خودرو یک میلیاردی تبدیل به دویست میلیون تومان شود و یا خودرویی با 50 درصد تعدیل قیمت در بازار روبرو شود باید در نظر داشته باشیم به هیچ عنوان چنین اتفاقی نخواهد افتاد چون اولا یک حداقل قیمت جهانی برای حداقل خودروهای دارای استاندارد یورو که در کشور مصطلح است وجود دارد که پایین ترین رده از خودروهای داخلی هم با اضافه شدن آبشن های پیش پا افتاده بالاتر اند که در سطح معمول قیمت جهانی فی میخورد و ثانیا یک همچین توقعی کل تعادل بازار را برهم می ریزد چرا که فراموش نکنیم خودرو در کشورما یک کالای مصرفی مانند اروپا و دیگر کشورها نیست و کاملا یک کالای سرمایه ای به حساب می آید.
درنتیجه باید ساده تر بگوییم که اگر جهت مصرف شخصی خود یا خانواده نیاز به خرید خودرو یا تبدیل آن دارید با توجه به اینکه مدت زمانی از واردات و حضور یکسری خودروهای متنوع در بازار می گذرد هر چه بیشتر صبر کنید شاید شاهد تلاطم های بیشتری در بازار باشید از طرفی با خرید و فروش یا تبدیل یک خودرو اتفاق خیلی خاص در تعادل مالی خانواده پیش نمی آید روشنتر بگویم که با خرید در پایینترین قیمت و فروش در بالاترین قیمت حاصل زیادی دستگیر اقتصاد یک شخص نمی شود مگر بخواهد مکرر این کار را انجام دهد که آن دیگر اسمش خرید و فروش خودرو است و خودش یک تخصص و شغل حساب می شود.
مثال واضحتری بزنیم: تقریبا اکثر افراد با بورس و بازارهای مالی آشنا هستند و شاید خیلی از افراد در آن سهام دارند و خرید و فروش می کنند. در این بازارها یک چیز بدیهی است اگر در عرضه اولیه بعضی سهام ها خرید مناسبی انجام گردد سود خوبی نصیب خریدار می شود. ولی آیا همیشه همینطور است ؟ اگر همیشه و به یک شکل این سود وجود داشت همه کسب و کارها جمع می شدند و تبدیل به سرمایه گذاران بورس می شدند. از طرفی هر کس می تواند قطعی بگوید فلان سهم فردا ریزش کرده یا دیگری افزایش خواهد یافت!
ماجرای بازار خودرو نیز دقیقا چنین چیزی است. بعضی اوقات خرید شما شامل سود می شود و بعضی اوقات شاید دچار رکود گردد با یک تفاوت عمده که خودرو همیشه شامل سود حاشیه ای تورم می شود یعنی در طولانی مدت احتمال اینکه سود بدهد بیشتر است ولی زمان در این بین نقش مهمی دارد یعنی برای سرمایه گذاری در خودروهای صفر کیلومتر زمان نباید بیشتر از یک سال و کمتر از شش ماه باشد چون مواردی مانند بیمه و گارانتی در مدت شش ماه در قیمت تاثیر می گذارد و بیشتر از یک سال هم خودرو دچار افت مدل می گردد. در نتیجه اگر جهت سرمایه گذاری وارد بازار خودرو می شوید باید از یک متخصص مورد اعتماد مشاوره بگیرد و اگر برای یکبار خرید یا فروش قصد ارتقا خودرو یا خرید خودرو جدید دارید آگاه باشید که با صبر بیش از اندازه و نظاره کردن بازار شاید فرصت های مناسبی را از دست بدهید.
چگونه فرصت هایی که گفته شده از دست می روند؟
مد نظر داشته باشید خیلی وقتها اولین سری از خودروهای وارداتی چون هیچ تغییر تکنولوژی به بهانه بومی کردن تکنولوژی در آن انجام نشده مرغوب تر هستند و معمولا اگر هم این اتفاق نیفتد خیلی از مواقع کارخانه یا واسطه اصلی وارد کننده شاید به این نتیجه برسد که بجای تودوزی چرم جایگزین پارچه ای هم تغیری در قیمت و استقبال عموم ایجاد می کند و سفارش کسر آپشن به کارخانه بدهد.بالاخره همه در تجارت به دنبال سود هستند البته با نظارت سیستماتیک دستگاهای ذیربط این اتفاقات به طور جدی به حداقل رسیده اند اما یکی از مثالهای از دست دادن فرصت همین نکته ای بود که گفته شد.
به نکته خوبی اشاره کردید؛ به نظر شما چگونه می توان به مجموعه ای جهت خرید خودرو اعتماد کرد ؟
به لطف خدا با زحمات دستگاه های ذیربط مانند دادگستری قوه قضائیه و اصناف اتفاق جذابی در حوزه فروشندگان خودرو افتاده است و آن هم وجود پروانه تخصصی کسب از اتحادیه می باشد این شکل که برای دریافت جواز کسب فروش خودرو از سال ۱۴۰۲ باید حتما یک تائید از اصناف و یک تائیدیه با گذراندن چندین ساعت کلاس آموزشی از طرف قوه قضائیه اخذ گردد تا مجوز صادر شود و اگر مجموعه ای دارای پروانه تخصصی کسب باشد یعنی حداقل ها را پاس کرده و وارد بازار شده است.
اگر بخواهید یک آگاهی بخشی در این حوزه به مخاطبان ما بدهید به چه نکته ای اشاره می کنید؟
می توانم به مخاطبان این نکته را بگوئیم که توقع شما می تواند به راحتی باعث ایجاد اشتباه شما شود و توقع آدمی از عدم آگاهی آنها نشات می گیرد. به زبان دیگر باید دقت کنند که به دنبال خودرو ارزان تر از معمول نباشند و حتی خودرو را از فروشندگان دارای مجوز و مجاز که دارای پروانه کسب تخصصی خودرو هستند تهیه کنند.
توجه داشته باشند در یک معامله سود دو طرف معامله را در نظر بگیرند و اگر منطق داشت ، آن معامله می تواند سالم باشد اگر بیشتر به نفع شما بود نباید خوشحال شوند و با هیجان تصمیم بگیرند ، همانطور که گفته شد از یک معامله توقع اینکه خرید بسیار زیر قیمت و یا فروش بسیار بالای قیمت بازار نداشته باشند و تعادل را حفظ کنند.