الوعده وفا؛ متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی محقق شد| نحوه محاسبه متناسب سازی در سال ۱۴۰۳

الوعده وفا؛ متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی محقق شد| نحوه محاسبه متناسب سازی در سال ۱۴۰۳

پربازدیدترین این هفته:

هشدار مسئولیت سرمایه گذاری
دیگران در حال خواندن این صفحات هستند:

اشتراک گذاری این مطلب:

فهرست مطالب:

با موضوع “الوعده وفا؛ متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی محقق شد| نحوه محاسبه متناسب سازی در سال ۱۴۰۳” در خدمت شما هستیم.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، الوعده وفا؛ متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی محقق شد. آنچه در اندیشه معاصر می خوانید عملی شدنِ متناسب سازی حقوق بازنشستگان است که به قلم تحریر درآورده ایم و در ادامه به نحوه محاسبه متناسب سازی در سال  می پردازیم؛ ضمن اینکه یادآور می شویم قانون برنامه هفتم پیشرفت از خرداد امسال و در واپسین روزهای عمر دولت سیزدهم ابلاغ شد و در حقیقت دولت چهاردهم که با شعار اجرای سیاست های کلی نظام و برنامه‌های هفتم روی کار آمده بود، اجرای آن را عهده دار شد.

جهت اطلاع از آخرین و بروزترین اخبار بازنشستگان" کانال تلگرام اخبار بازنشستگان" را دنبال کنید.

متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی محقق شد

یکی از بخش‌های مهم این قانون، به بند الحاقی ماده ۲۹ یعنی متناسب سازی حقوق بازنشستگان اختصاص دارد و از آنجا که شخص رئیس جمهور توجه به عدالت اجتماعی را در دستور کار خود و سیاست های دولت چهاردهم قرار داده است، از همان روزهای ابتدایی دولت، نحوه اجرای این بخش از قانون بخصوص درباره بازنشستگان تامین اجتماعی در دستور کار دستگاههای اجرایی مرتبط اعم از سازمان برنامه و بودجه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی قرار گرفت.

نتیجه تلاش‌ها و پیگیری های دولتمردان در ماهها و هفته‌های گذشته منجر به آن شد که با وجود نقص در قانون و پیش بینی منابع ناپایدار برای اجرای متناسب سازی، اجرای آن برای بازنشستگان تامین اجتماعی از امروز اجرایی شود تا این قشر گشایشی در امور معیشتی خود داشته باشند و کامشان شیرین شود.

مسیر سنگلاخ تامین اجتماعی برای متناسب سازی

بر اساس بند الحاقی ماده ۲۹ که به متناسب سازی حقوق بازنشستگان اختصاص دارد، به منظور عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز متناسب سازی حقوق بازنشستگان با ۹۰درصد حقوق و فوق العاده های مستمر مشمول برداشت کسور شاغلان مشابه و همتراز، دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را به عمل آورد؛ این افزایش از سال ۱۴۰۳ در سال اول معادل ۴۰ درصد و در سال های دوم و سوم هرکدام ۳۰ درصد مابه التفاوت ۹۰ درصد یاد شده خواهد بود.

منابع حاصل از این افزایش حقوق برای صندوق‌های بازنشستگی که وابسته به بودجه دولتی هستند، در قانون بودجه امسال از محل افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به مبلغ ۵۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی شد و در مورد تامین اجتماعی نیز مقرر شد دولت ۱۳۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به این سازمان بپردازد تا همسان سازی اجرایی شود.

بر این اساس مهمترین موضوع برای اجرای این قانون در مورد بازنشستگان تامین اجتماعی، جذب منابع مورد نیاز بود و از آنجا که منابع پیش بینی شده در قانون بودجه پایدار نبود و تحقق آن نیز ظرف یک سال میسر نبود، می‌بایست دولت برای آن تدبیری می‌اندیشید.

از سوی دیگر از آنجا که در این قانون فقط بازنشستگان غیرحداقلی‌بگیران مشمول متناسب سازی می‌شدند، این مشکل وجود داشت که با اجرای متناسب سازی برای بازنشستگان مشمول، شکاف درآمدی میان آنها تشدید شود و به نارضایتی ها دامن بزند.

بر اساس آمار سازمان تامین اجتماعی، بازنشستگان حداقل بگیر ۷۰ تا ۷۵ درصد مستمری بگیران این سازمان را تشکیل می دهند و با توجه به اینکه حدود چهار میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بازنشسته تحت پوشش این سازمان هستند، می بایست بخشی از انتظارات این قشر پاسخ داده می شد زیرا حداقل بگیران بیش از دیگر بازنشستگان تحت پوشش با مشکلات اقتصادی دست به گریبان هستند و در دهک های پایین درآمدی نیز قرار دارند.

سرانجام با مساعدت سران قوا و وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی و مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، سازوکارهایی تعیین شد تا معادل ۱۰ درصد حداقل دستمزد ماهیانه به نسبت سنوات پرداخت حق‌بیمه به عنوان «حفظ قدرت خرید» به افرادی که شامل متناسب‌سازی نمی‌شوند، پرداخت شود.

عزم دولت چهاردهم و همراهی دیگر قوا در موضوع رسیدگی به امور بازنشستگان سبب شد تا سرانجام بعد از هفت ماه و با وجود کمبود منابع مالی برای اجرای قانون متناسب سازی و همچنین لحاظ نشدن این افزایش حقوق برای بازنشستگان حداقل بگیرها، گام نخست برای جبران مستمری و حفظ قدرت خرید آنان برداشته شود.

آغاز پرداخت‌های متناسب‌سازی از ۲۳ آبان

بر همین مبنا وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی شامگاه ۲۲ آبان از آغاز ‌اجرای ‌طرح متناسب‌سازی حقوق ‌بازنشستگان تأمین اجتماعی و شروع پرداخت‌ها در قالب این طرح از ۲۳ آبان ماه خبر داد.

‌احمد میدری در خصوص تحقق وعده اجرای طرح متناسب‌سازی برای بازنشستگان گفته که مطابق وعده‌ای که برای اجرای طرح متناسب‌سازی برای بازنشستگان مطرح کرده بودیم، فرآیند اجرای این طرح و پرداخت‌ها به بازنشستگان عزیز تأمین اجتماعی که شمارشان چهارمیلیون و ۳۰۰ هزار نفر ‌هستند، همزمان با پرداخت حقوق آبان‌ماه شروع شده است.

وزیر کار اجرای متناسب‌سازی برای بازنشستگان تأمین اجتماعی را مختص بازنشستگان غیرحداقل‌بگیر دانست و اعلام کرد: برای جبران اُفت میزان مستمری افراد به نسبت مستمری زمان برقراری، ۹۰ درصد این مبلغ به شکلی پرداخت می‌شود که ۴۰ درصد از آن در سالجاری، ۳۰ درصد در سال ۱۴۰۴ و ۳۰ درصد در سال ۱۴۰۵ تسویه می‌شود.

نحوه محاسبه متناسب سازی در سال ۱۴۰۳

به گزارش اندیشه معاصر، وزیر کار به مثالی هم دراین مورد بسنده کرده است، اگر فردی در زمان برقراری مستمری، هفت برابر حداقل حقوق همان سال را دریافت می‌کرده و حالا با گذشت زمان میزان مستمری‌اش به ۶ برابر مبلغ حداقل حقوق امسال رسیده، مابه‌التفاوت این دو، معادل «یک واحد» است.

بنابراین سازمان تامین اجتماعی مکلف است ۹۰ درصد این یک واحد افت را که معادل ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان می‌شود به نحوی پرداخت کند که ۴۰ درصد از این مبلغ در سال جاری و مابقی آن طبق قانون در سال‌های بعد پرداخت شود.

نکته مهم اینکه در این فرآیند این است که برای بازنشستگان سایر سطوح اگر مبالغ محاسبه‌شده متناسب‌سازی کمتر از ۱۰ درصد حداقل حقوق امسال یعنی هفت میلیون و ۱۶۶ هزار و ۱۸۴ ریال باشد؛ پرداخت به آنان تا این عدد ترمیم می‌شود.

نحوه اجرای متناسب سازی برای بازنشستگان حداقل‌بگیر

در مورد بازنشستگان حداقل‌بگیر نیز با توجه به اینکه قانون متناسب‌سازی تنها شامل غیرحداقل‌بگیران است، بااین‌حال مقرر شد تا با عنوان «حفظ قدرت خرید» مبلغی معادل ۱۰ درصد حداقل دستمزد سال جاری یعنی همان هفت میلیون و ۱۶۶ هزار و ۱۸۴ ریال، به نسبت سنوات پرداخت به این گروه از بازنشستگان هم پرداخت شود.

جزئیات جدید از اجرای متناسب‌سازی بازنشستگان

به‌گفته معاون بیمه سازمان تامین اجتماعی، به فیش مستمری حداقلی بگیران تامین اجتماعی ۷۱۶ هزار تومان اضافه شده است؛ اما برخی بازنشستگان اعلام کرده‌اند که با وجود ۳۰ سال سابقه بیمه‌ای صرفاً ۲۰۰ هزار تومان در قالب متناسب‌سازی به دریافتی آنها افزوده شده! بر اساس اعلام محمد اسدی؛ رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی کشور، مبالغ مربوط به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان همزمان با حقوق آبان‌ ماه آن‌ها واریز شده است.

اسدی در این باره گفت: بازنشستگان سایر سطوح با پرداخت ۹۰ درصد افت ضریب، شاهد افزایش حقوق خود خواهند بود که ۴۰ درصد آن امسال و مابقی در دو سال آینده (هر سال ۳۰ درصد) افزوده می‌شود همچنین حداقل‌بگیران، مشمول افزایش ۷۱۶ هزار تومانی در حقوق خواهند شد. به این ترتیب، فردی که حقوق پایه‌اش ۷ میلیون و ۱۶۰ هزار تومان باشد، این مبلغ به حقوق او اضافه خواهد شد. افرادی که افت ضریب بیشتری داشته‌اند نیز ممکن است تا ۲ یا ۳ میلیون تومان افزایش حقوق دریافت کنند.

محمدی، معاون بیمه‌ای سازمان تأمین اجتماعی نیز گفت: بازنشستگان می‌توانند از روز گذشته با مراجعه به سایت سازمان، احکام جدید خود را مشاهده کنند. این احکام بر اساس نسبت مستمری سال بازنشستگی افراد و حداقل دستمزد همان سال محاسبه شده است.

به‌عنوان نمونه، اگر فردی در سال ۱۳۹۰ با حقوق بازنشستگی یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان بازنشسته شده باشد، اما حداقل دستمزد مصوب همان سال ۳۳۰ هزار تومان بوده، مستمری بازنشستگی این فرد در زمان بازنشستگی ۴ برابر حداقل دستمزد محسوب می‌شده است. حالا اگر امسال این فرد ۱۴ میلیون و ۳۳۲ هزار تومان مستمری دریافت کند، نسبت به حداقل حقوق سال جاری (۷ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان)، دو برابر حداقل دستمزد را دریافت می‌کند. اختلاف این دو عدد نشان می‌دهد که این بازنشسته در طول ۱۳ سال بازنشستگی حدود دو پایه حقوق خود را از دست داده است.

محمدی همچنین توضیح داد که ۴۰ درصد از متناسب‌سازی در سال جاری پرداخت خواهد شد و مابقی آن به میزان ۳۰ درصد در سال‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ انجام می‌شود تا متناسب‌سازی کامل شود.

حداقل‌بگیران نیز، طبق محاسبات، افزایش کمتری خواهند داشت چرا که حقوق آن‌ها طی سال‌های گذشته بیشتر از نرخ تورم افزایش یافته است. به همین دلیل و با موافقت سران قوا، ۷۱۶ هزار تومان به فیش حقوقی حداقل‌بگیران اضافه شده است.

به گفته اسدی، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی، این طرح تمامی بازنشستگان را پوشش خواهد داد و هیچ بازنشسته‌ای از بهره‌مندی این طرح مستثنی نخواهد ماند./اندیشه معاصر

 

اینجا می تونی سوالاتت رو بپرسی یا نظرت رو با ما در میون بگذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *