شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است | شب چله چه روزی و چندشنبه است ؟

شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است | شب چله چه روزی و چندشنبه است ؟

پربازدیدترین این هفته:

هشدار مسئولیت سرمایه گذاری
دیگران در حال خواندن این صفحات هستند:

اشتراک گذاری این مطلب:

فهرست مطالب:

در این پست با موضوع “شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است | شب چله چه روزی و چندشنبه است ؟” در خدمت شما هستیم.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، شب یلدا یکی از زمان های به شدت زیبای مردم میباشد. شب یلدا از زمان های قدیم برای مردم یک زمان به یاد ماندنی بوده و افراد به شدت این موقع را عزیز میشمارند. شب یلدا طولانی ترین زمان برای تاریکی آسمان میباشد. شب یلدا در اولین روز ماه دی برقرار میشود. در ادامه به جزئیات شب یلدا پرداخته ایم. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

تاریخ دقیق شب یلدا در تقویم سال ۱۴۰۳ :

تاریخ دقیق شب یلدا در تقویم شمسی برابر است با :

۱۴۰۳/۰۹/۳۰

جمعه روز ۳۰ آذر ۱۴۰۳

تاریخ دقیق  آن در تقویم قمری برابر است با :

۱۴۴۶/۰۶/۱۸

الجمعه – ۱۸ جمادی الثانیه ۱۴۴۶

تاریخ دقیق آن در تقویم میلادی برابر است با :

۲۰۲۴-۱۲-۲۰

Friday – ۲۰۲۴ December 20/پرتونیوز

مناسبت شب یلدا ۱۴۰۳

مناسبت شب یلدا ۱۴۰۳

آداب و رسوم شب یلدا

شب یلدا نیز مانند سایر جشن‌های باستانی، آداب و رسوم خاص خودش را دارد.

آتش روشن کردن در یلدا: در باور ایرانیان باستان، آتش نمادی از روشنایی و خورشید بوده و برخی نیز آن را برای رفع نحسی اهریمنان روشن می‌کردند و اعتقاد داشتند که حرارت و شعله‌های آتش شیاطین را دور می‌کند.
قصه‌خوانی و مثل گویی ا: در این ایام خانواده‌ها دورهم جمع می‌شوند و به شعر و داستان خوانی بزرگ‌ترها گوش فرا می‌دهند. قصه‌هایی غیرواقعی که قهرمان آن‌ها پریان و دیوها و جانوران هستند. این داستان‌ها بسته به فرهنگ هر شهر یا استانی متفاوت است، به‌عنوان‌مثال قصه حسین کرد شبستری در میان آذربایجانی‌ها و داستان‌های شاهنامه در بین خراسانی‌ها رایج است.فال حافظ و شاهنامه‌خوانی در شب یلدا: شب یلدا با شعر و ادبیات کهن ما گره خورده است. اعضای خانواده دور هم جمع می‌شوند و فال حافظ می‌گیرند. بعداز حافظ نوبت شاهنامه‌خوانی می‌رسد؛ اگر شاهنامه با شیوه نقالی خوانده شود، جذابیتش صدچندان می‌شود. متل‌گویی یکی دیگر از آئین‌های آن است.
چیدمان سفره آن: چیدن سفره آن زمان با انواع خوراکی‌ها و تنقلات یکی از آئین‌های این شب به‌یادماندنی است که شامل آجیل‌های مخصوص و میوه‌هایی همچون انار و هندوانه و دیگر تنقلات است.

خوراکی‌های شب یلدا

هندوانه: این میوه جز نمادهای اصلی یلدا است و تداعی کننده گرمای تابستان در دل زمستان است. هندوانه هم مثل انار میوه مخصوص سفره یلدا است که علاوه بر سرخی نمادی از خورشید است و یادآور گرمای تابستان و حرارت است. باور بر این بوده که اگر مقداری هندوانه در شب چله بخورند؛ در سراسر چله بزرگ و کوچک، از سرما و بیماری در امان خواهند بود. همچنین هندوانه هم مثل انار از میوه‌های پردانه است و نماد برکت و فراوانی است.‌

انار: انار میوه اصلی سفره آن ست. پیشینیان انار را میوه باروری و برکت می‌دانستند. آن‌ها این معنا را از دانه‌های زیاد آن دریافت می‌کردند. همچنین انار به خاطر رنگ قرمزش نماد شادی و خورشید است. در واقع خوردن انار در شب یلدا به خاطر اعتقاد به تأثیر جادوی سرایتی آن بوده است. یعنی آن‌ها با توسل به انار و خوردن آن برکت را از دانه‌های زیاد آن می‌گرفتند و نیروی باروری را در خود افزایش می‌دادند.ا نار و دانه‌های درخشانش از عناصر جدایی ناپذیر یلدا محسوب می‌شوند.

چغندر: یکی از رسوم گذشته تا به امروز پختن چغندر و استفاده آن به شکل لبو در تزئینات سفره یلدا است که نمادی از برکت و روزی است.

میوه‌های پاییزی: از دیگر میوه‌های سفره این وقت می‌توان انواع میوه‌های پاییزی را نام برد. در گذشته به همراه انار و هندوانه، میوه‌های فصلی را هم در سفره می‌گذاشتند. میوه‌هایی مثل پرتقال و انواع مرکبات، سیب، خرمالو، گلابی و حتی لبو و کدو تنبل می‌توانند جایی در سفره یلدا داشته باشند.

آجیل: یکی از خوراکی‌هایی که در این زمان در سفره‌های یلدایی موجود است آجیل این زمان است که ترکیب هیجان انگیزی از میوه‌های خشک شده و تنقلات رنگارنگ خواهد بود.

غذاهای این وقت: در نقاط مختلف ایران، غذاهای مخصوصی در این شب طبخ و سرو می‌شوند که آش رشته و سبزی پلو با ماهی دو مورد از پرطرفدارترین‌ها هستند./ایمنا

خلاصه فلسفه شب یلدا

در این وقت به دلیل بیشترین فاصله ای که خورشید با مدار سماوی دارد زمان طولانی تری دارد تا نورش به زمین برسد این زمان طولانی به اندازه یک دقیقه است اما برای ما زمینی ها انگیزه ای برای جشن گرفتن است. اتفاق باعث می شود که در طول سالطولانی ترین شب را تجربه کنیم.

در این زمان از میوه های پاییزی و زمستانی چون خرمالو، انار، پرتقال و نارنگی استفاده و کدو حلوایی و لبوی پخته مصرف می شود. شیرینی هایی چون باسلوق، قطاب، باقلوا و انواع نان های محلی و سنتی و البته غذاهای مخصوص این شب بنا به رسم و رسومات هر منطقه سرو می شود./صفحه اقتصاد

اندیشه معاصر

 

نظرسنجی
نظر شما در مورد کیفیت این مقاله چیست؟
اینجا می تونی سوالاتت رو بپرسی یا نظرت رو با ما در میون بگذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *