در این پست می خواهیم “جدول متناسب سازی حقوق بازنشستگان در دی ماه| اجرای متفاوت متناسب سازی حقوق بازنشستگان در فیش حقوقی جدید” را ارائه کنیم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، متناسب سازی حقوق بازنشستگان در ماههای اخیر با انتقادها و واکنشهای مختلفی همراه بوده است که در اندیشه معاصر ضمن پرداختن به متناسب سازی حقوق بازنشستگان در دی ماه به اجرای متفاوت متناسب سازی حقوق بازنشستگان در فیش حقوقی جدید اشاره خواهیم کرد و در ادامه بخشنامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی و لیست های پرداخت و صدور احکام به همراه درج متناسب سازی حقوق بازنشستگان در فیش حقوقی دی ماه را شرح داده ایم. در پایان جزئیات متناسب سازی حقوق در دی ماه ۱۴۰۳ بهمراه جدول پرداخت و صدور احکام را ارائه داده ایم. در اندیشه معاصر بمانید و تغییرات نهایی فیش حقوقی بازنشستگان که بدلیل متناسب سازی حقوق پیش آمده را مشاهده کنید.
آیا پرونده ۴۰ درصد متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ بسته شد یا در ماههای باقیمانده سال نیز شاهد مبلغ متناسبسازی در فیش حقوقی بازنشستگان درج خواهد شد؟
بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ مبالغی را تحت عنوان علیالحساب متناسبسازی دریافت کردند و در ماههای آبان و آذر نیز حقوق آنان همراه با اعمال متناسبسازی پرداخت شد. با این وجود آیا پرونده ۴۰ درصد متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ بسته شد یا در ماههای باقیمانده سال نیز شاهد مبلغ متناسبسازی در فیش حقوقی بازنشستگان درج خواهد شد؟محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی در اینباره به ایسنا گفته است: ما توافق کردیم که از برج ۹ یعنی آذرماه، ۴۰ درصد متناسبسازی برای همه بازنشستگان کشور اجرا شود؛ برج ۱۰، ۱۱ و ۱۲ همه بازنشستگان این ۴۰ درصد را دریافت کنند؛ سال بعد هم ۳۰ درصد اعمال شود.
رضا فیضینژاد، معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری نیز تأکید کرده که تا «پایان امسال» حقوق بازنشستگان کشوری با اعمال اجرای ۴۰ درصد متناسبسازی به حساب بازنشستگان واریز میشود.
بنابراین در ۳ ماه باقیمانده از سال ۱۴۰۳ نیز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، کشوری و لشکری همراه با اعمال متناسبسازی واریز خواهد شد.
بخشنامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی
بخشنامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در قانون برنامه هفتم پیشرفت (بخشنامه شماره ۸۲ مستمریها) (ابلاغی شماره ۱۰۰۰/۱۴۳/۷۹۲۳ مورخ ۱۴۰۳/۹/۲۱ سازمان تأمین اجتماعی) را در زیر مطالعه کنید.
مدیر کل محترم تامین اجتماعی استان …
با سلام
در راستای پیاده سازی و تحقق اهداف جزء (۲) بند (ر) ماده (۲۸) قانون برنامه هفتم پیشرفت مصوب ۱۴۰۳/۰۳/۰۱ مجلس محترم شورای اسلامی و با عنایت به بند (۱) دو هزار و دویست و هفدهمین جلسه مورخ ۱۴۰۳/۸/۲۳ مصوبه هیات محترم مدیره به شماره ۱۱۰۰/۱۴۰۳/۲۰۶۱ مورخ ۱۴۰۳/۰۸/۲۶ و بند (۱) یکصد و هفتاد و هفتمین جلسه مورخ ۱۴۰۳/۹/۳ مصوبه هیات محترم امنای سازمان به شماره ۳۴۶۸ مورخ ۱۴۰۳/۰۹/۰۵. به منظور اعمال متناسب سازی و نیز حفظ قدرت خرید مستمری بگیران در سال ۱۴۰۳ موضوع بند (د) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال جاری کشور مراتب به شرح زیر جهت اقدام لازم اعلام میگردد:
بخشنامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی
الف) قوانین و مقررات مبنای عمل
۱- جزء (۲) بند (ر) ماده (۲۸) قانون برنامه هفتم پیشرفت:
«سازمان تامین اجتماعی مکلف است در طول سه سال اول برنامه نسبت به متناسب سازی مستمری بازنشستگان غیر حداقل بگیر اقدام نماید به نحوی که در پایان سال سوم ،برنامه نسبت مستمری بازنشسته به حداقل دستمزد همان سال با نود درصد (۹۰) نسبت اولین مستمری بازنشستگی به حداقل دستمزد سال برقراری مستمری، متناسب گردد این متناسب سازی در سال اول به میزان چهل درصد (%۴۰) و در سالهای دوم و سوم هرکدام سی درصد (۳۰%) مابه التفاوت تا نود درصد (۹۰٪) یادشده خواهد بود. این حکم ناقی حقوق حداقل بگیران مطابق قوانین مربوط از جمله ماده (۱۱۱) قانون تامین اجتماعی نخواهد بود.
۲- حفظ قدرت خرید مستمری بگیران در سال ۱۴۰۳ وفق بند (۲) مصوبه صدرالاشاره هیات محترم امنا: «سازمان مجاز است از محل منابع مندرج در بند (د) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، در مورد مستمری بگیران حداقل بگیر سازمان تامین اجتماعی، مبلغی معادل حداکثر ۱۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال ۱۴۰۳ و متناسب با سنوات بیمه پردازی به عنوان «حفظ قدرت خرید» را تا پایان سال ۱۴۰۳ پرداخت نماید. همچنین سازمان مجاز است در مورد مستمری بگیران غیر حداقل بگیر نیز در صورتی که مبلغ دریافتی آنان از محل متناسب سازی کمتر از ۱۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال ۱۴۰۳ باشد؛ مابقی آن را متناسب با سنوات بیمه پردازی تا سقف یاد شده به عنوان «حفظ قدرت خرید» از محل منابع مورد اشاره و تا پایان سال ۱۴۰۳ پرداخت نماید.
ب) مشمولین
کلیه مستمری بگیران بازنشسته، از کارافتاده کلی و بازماندگان که مستمری آنان تا پایان سال ۱۴۰۲ برقرار گردیده است.
ج) نحوه محاسبه و تاریخ اجرا:
۱- مبلغ «متناسب سازی سال ۱۴۰۳» بر اساس فرمول ذیل محاسبه و با تاریخ اجرای ۱۴۰۳/۰۱/۰۱ با کد (۰۰۰۴۴) در جداول پرداخت و کسور سامانه متمرکز مستمری ایجاد می گردد:
– حداقل دستمزد در سال ۱۴۰۳ برابر یا مبلغ ۷۱.۶۶۱,۸۴۰ ریال میباشد.
نکته: مبلغ «متناسب سازی سال ۱۴۰۳» در سنوات آتی مشمول افزایشات موضوع ماده (۹۶) قانون خواهد بود. بدیهی است این آیتم مشمول کسر ۳ درصد ماده (۸۹) قانون میباشد.
۲- در صورتی که مبلغ متناسب سازی سال ۱۴۰۳ کمتر از ۱۰ درصد حداقل دستمزد سال ۱۴۰۳ (۷,۱۶۶,۱۸۴ریال) باشد؛ تا این مبلغ ترمیم شده و مابه التفاوت مربوطه در قالب «حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳» همزمان با واریز مستمری ماهانه به مشمولین پرداخت و با کد (۰۰۰۴۶) در جداول پرداخت و کسور سامانه متمرکز مستمری ایجاد می گردد.
۳- در خصوص گروههای ذیل مبلغ «حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳» متناسب با مدت سابقه پرداخت حق بیمه آنان محاسبه خواهد شد.
۳-۱- مشمولین بندهای (ل) و (و) تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۳۸۶، بند (۴۷) قانون بودجه سال ۱۳۸۸، یند (۱۷) قانون بودجه سال ۱۳۸۹، بند (۹۱) قانون بودجه سال ۱۳۹۰ و بند (۶۶) قانون بودجه سال ۱۳۹۱ کل کشور
۳-۲- مشمولین قانون تعیین تکلیف تامین اجتماعی اشخاصی که ۱۰ سال و کمتر حق بیمه پرداخت کرده اند.
۳-۳- مشمولین بند (ج) ماده (۳۹) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
۳-۴- مشمولین جزء (۱) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۳) بند (۳) ماده (۸۰) قانون تامین اجتماعی
۳-۵ مشمولین قانون بیمه بازنشستگی فوت و از کار افتادگی بافندگان قالی، قالیچه، گلیم و زیلو (مصوب ۱۳۷۶)
د) نحوه نگهداری حساب ها
به منظور نگهداری حسابهای مربوطه، کدهای ذیل در سیستمهای مالی تخصیص داده شده است:
کد حساب | عنوان حساب |
۷۲۶۱۰۰۰۰۲۴ | متناسب سازی حقوق بازنشستگان غیر حداقل بگیر بند ۲ جزء ( ر) ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت |
۷۲۶۱۰۰۰۰۲۵ | متناسب سازی حقوق بازماندگان غیر حداقل بگیر بند ۲ جز (ر) ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت |
۷۲۶۱۰۰۰۰۲۶ | متناسب سازی حقوق از کار افتادگان غیر حداقل بگیر بند ۲ جزء ( ر) ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت |
۷۲۶۱۰۰۰۰۲۷ | علی الحساب کمک معیشت بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ |
۷۲۶۱۰-۰۰۲۸ | على الحساب کمک معیشت بازماندگان در سال ۱۴۰۳ |
۷۲۶۱۰۰۰۰۲۹ | علی الحساب کمک معیشت از کارافتادگان در سال ۱۴۰۳ |
۷۲۶۱۰۰۰۰۳۰ | حفظ قدرت خرید ۱۴۰۳ بازنشستگان |
۷۲۶۱۰۰۰۰۳۱ | حفظ قدرت خرید ۱۴۰۳ بازماندگان |
۷۲۶۱۰۰۰۰۳۲ | حفظ قدرت خرید ۱۴۰۴ از کارافتادگان کلی |
اجرای متفاوت متناسب سازی حقوق بازنشستگان در فیش حقوقی جدید
اندیشه معاصر نوشت: در راستای پیگیری دغدغههای شما عزیزان مبنی بر بررسی مجدد ضوابط اجرای متناسب سازی ۴۰ درصد آذر ماه جاری در روز سهشنبه مورخه ۱۴۰۳/۱۰/۴ جلسهای با دعوت از معاونین و مدیران ارشد ستاد کل نیروهای مسلح، روسای کانونهای بازنشستگی نیروهای مسلح، مدیرعامل ساتا و ریاست سابا و تعدادی از مدیران مرتبط با این موضوع در ساتا تشکیل گردید و چالشها و مشکلات اجرای متناسب سازی آذر ماه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
پیشکسوتان محترم :در راستای پیگیری دغدغههای شما عزیزان مبنی بر بررسی مجدد ضوابط اجرای متناسب سازی ۴۰ درصد آذر ماه جاری در روز سهشنبه مورخه ۱۴۰۳/۱۰/۴ جلسهای با دعوت از معاونین و مدیران ارشد ستاد کل نیروهای مسلح، روسای کانونهای بازنشستگی نیروهای مسلح، مدیرعامل ساتا و ریاست سابا و تعدادی از مدیران مرتبط با این موضوع در ساتا تشکیل گردید و چالشها و مشکلات اجرای متناسب سازی آذر ماه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در نهایت با استناد به یکی از احکام تصویبنامههای ابلاغی هیئت محترم وزیران راهکار مشخصی برای اصلاح ضوابط اجرایی و افزایش مبلغ متناسب سازی بازنشستگان محترمی که برخورداری آنان کمتر از ۱۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال بوده است اتخاذ گردید و این راهکار در حقوق دی ماه ۱۴۰۳ اعمال و همراه با معوقه آذر ماه پرداخت خواهد شد.
متناسب سازی حقوق بازنشستگان در ماههای اخیر با انتقادها و واکنشهای مختلفی همراه بوده است. رضا فیضینژاد، معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری، تأکید کرده که تا «پایان امسال»، حقوق بازنشستگان کشوری با اعمال ۴۰ درصد متناسبسازی به حساب آنها واریز خواهد شد.
بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ مبالغی را تحت عنوان علیالحساب متناسبسازی دریافت کردند و در ماههای آبان و آذر نیز حقوق آنان همراه با اعمال متناسبسازی پرداخت شد. با این وجود آیا پرونده ۴۰ درصد متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ بسته شد یا در ماههای باقیمانده سال نیز مبلغ متناسبسازی در فیش حقوقی بازنشستگان درج خواهد شد؟
محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی در اینباره گفته است: ما توافق کردیم که از برج ۹ یعنی آذرماه، ۴۰ درصد متناسبسازی برای همه بازنشستگان کشور اجرا شود؛ برج ۱۰، ۱۱ و ۱۲ همه بازنشستگان این ۴۰ درصد را دریافت کنند؛ سال بعد هم ۳۰ درصد اعمال شود.رضا فیضینژاد، معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری نیز تأکید کرده که تا «پایان امسال» حقوق بازنشستگان کشوری با اعمال اجرای ۴۰ درصد متناسبسازی به حساب بازنشستگان واریز میشود.
بنابراین در ۳ ماه باقیمانده از سال ۱۴۰۳ نیز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، کشوری و لشکری همراه با اعمال متناسبسازی واریز خواهد شد.
چرا مبلغ متناسبسازی حقوق بازنشستگان در ماه آذر کسر شد؟
حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، کشوری و لشکری در ماه آذر همراه با اعمال متناسبسازی پرداخت شد اما کاهش مبلغ متناسبسازی در ماه آذر به نسبت ماه قبل از آن باعث انتقاد بازنشستگان شد.
در روزهای گذشته برخی از بازنشستگان به ویژه بازنشستگان تامین اجتماعی خبر دادهاند که مبلغ متناسبسازی در فیش حقوقی آنها ۵۰، ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار تومان بوده است، در حالی که آنها در ماه آبان مبلغ بیشتری با عنوان متناسبسازی دریافت کردند.
هنوز مشخص نیست کاهش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی و کشوری در ماه آذر نسبت به ماه آبان چیست و سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری در این خصوص توضیحی ارائه نکردهاند.
این در حالی است که در روز یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی خبر داد که مجلس منابع لازم برای اعمال متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ را در نظر گرفته است.
بر اساس برنامه هفتم توسعه، ۴۰ درصد متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳، ۳۰ درصد از آن در سال ۱۴۰۴ و ۳۰ درصد دیگر در سال ۱۴۰۵ اجرا خواهد شد.
جزییات جدید از افزایش ۴ میلیون تومانی حقوق بازنشستگان
رضا فیضینژاد، با اشاره به ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم توسعه که براساس آن دولت مکلف شده تا افزایش حقوق بازنشستگان کشوری را به میزان ۹۰ درصد حقوق و مزایای مشمول برداشت کسور شاغلان مشابه و همتراز در سال ۱۴۰۳ اجرایی کند، اظهار کرد: از آنجایی که قانون از سال ۱۴۰۳ اجرایی شده و در سال دوم دولت مکلف است تا ۳۰ درصد از قانون را اجرا و در مجموع به میزان ۷۰ درصد از حقوق و مزایای مشمول برداشت کسور شاغلان مشابه و همتراز را در سال ۱۴۰۴ اجرایی کند.
وی گفت: برای تامین احکام متناسبسازی بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۴ به ۹۲ همت بودجه نیاز است و حتما با تامین اعتبار از ابتدای سال ۱۴۰۴ احکام جدید بازنشستگان صادر و این موضوع نیز اجرا خواهد شد. البته پیش از این، بودجه متناسبسازی حقوق بازنشستگان صندوقهای کشوری، لشکری و فولاد در لایحه ارسالی دولت به مجلس شورای اسلامی حدود ۱۰۴ همت تعیین شده بود که در نهایت با رایزنیهای صورت گرفته این رقم به ۱۶۰ همت افزایش یافت که با احتساب ۲۵ همت بابت معوقات ناشی از اعمال متناسبسازی سال ۱۴۰۳ در بودجه سال ۱۴۰۴، در مجموع ۱۸۵ همت برای سال آینده جهت اعمال متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و فولاد و معوقات متناسبسازی امسال، مورد موافقت قرار گرفته است.
معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری در ادامه در پاسخ به این سوال که با اعمال ۷۰ درصد ناشی از اجرای متناسبسازی در سال اول و دوم برنامه هفتم، به طور میانگین چقدر به حقوق بازنشستگان کشوری افزوده خواهد شد؟ بیان کرد: در سال ۱۴۰۴ با اجرای ۳۰ درصد دیگر از اجرای متناسبسازی و همچنین افزایش ۲۰ درصد حقوق بازنشستگان به دلیل افزایش سنواتی، ۵۰ درصد به حقوق بازنشستگان اضافه خواهد شد که بر این اساس به طور میانگین ۴ میلیون تومان به حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ افزوده میشود.
مقصر اصلی کاهش حقوق بازنشستگان
کاظم فرج اللهی ضمن انتقاد از ماه ۷۷ قانون تامین اجتماعی گفت: فرمول این ماده قانونی، موجب کاهش حقوق واقعی بازنشستگان میشود.
«کاظم فرج اللهی» فعال صنفی کارگران و بازنشستگان، در ارتباط با مستمری زمان بازنشستگی کارگران و کاهش معنادار آن به نسبت حقوق زمان اشتغال کارگر گفت: ظلم قانونی به بازنشستگان از همان روز اول و هنگام محاسبه اولین حقوق ماهیانه بازنشستگی آغاز میشود. ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی میزان مستمری بازنشستگی را این گونه تعریف میکند: «یک سیام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه». این ماده تبصرهای نیز دارد که مشکل اصلی در همین تبصره است؛ این تبصره میگوید «متوسط مزد یا حقوق عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که براساس آن حق بیمه پرداخت گردیده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار».
او اضافه میکند: معنای ساده و کلی دستور العمل بالا این است: بخش مهمی از مزد واقعی کارگر یعنی مزایای مزدی در هنگام محاسبه مستمری بازنشستگی کنار گذاشته شده و در تعیین حقوق بازنشستگی مورد محاسبه قرار نمیگیرد و این اولین گام ظلم است. در گام دوم به کمک فرمول قید شده در تبصره، که بر متوسطِ (میانگین) دو سالِ آخر دلالت دارد، عملا همان مزد پایه نیز کاهش داده میشود چراکه ضریب حقوق پرداختی به حداقل حقوق در نظر گرفته نمیشود.
فرج اللهی در توضیح بیشتر با تاکید بر اینکه با فرمول ماده ۷۷، نسبت دریافتی بازنشستگان به حداقل مزد کمتر از نسبت حقوق زمان اشغال آنها به حداقل دستمزد میشود؛ میگوید: در پنج دهه گذشته، در نتیجه سیاستهای اقتصادی، همواره نرخ تورم از ۲۵ درصد بیشتر بوده است. نرخ تورم مثلا ۳۰ درصدی به معنیِ افزایش ۳۰ درصدیِ قیمت کالاها است در نتیجه از قدرت خرید یا «مزد و حقوق واقعی» به همین نسبت کم میشود. برای جبران نسبی این کاهش در پایان سال عدد ریالیِ مزد یا «مزد اسمی» کارگران شاغل و حقوق بازنشستگان را نسبت به سال قبل مقداری افزایش میدهند.
او یک مثال میزند: فرض کنیم در سال (فرضی) ۱۴۰۰ حداقل مزد ۱۰۰ تومان و مزد آقای «الف» ۱.۵ برابر حداقل مزد یعنی ۱۵۰ تومان و تورم نیز ۳۰ درصد است. باز هم فرض کنیم در سال بعد (۱۴۰۱) همه مزد و حقوقها به اندازه نرخ تورم (۳۰ درصد) افزایش یافته؛ یعنی حداقل مزد ۱۳۰ تومان و مزد آقای الف باز هم ۱.۵ برابر حداقل یعنی ۱۹۵ تومان تعیین شده باشد. وقتی مزد اسمی (عدد ریالی مزد) به اندازه تورم زیاد میشود به این معناست که قدرت خرید به اندازه قدرت خرید سال گذشته حفظ شده است یعنی با ۱۹۵ تومان میتوانی همانقدر کالا خرید کنی که سال قبل با ۱۵۰ تومان میتوانستی! به گفته دیگر «مزد واقعی» شما افزایش نیافته است.
فرج اللهی ادامه میدهد: حالا با این فرض که آقای الف در تمام ماههای دو سال آخر نه غیبت یا کسری کار داشته که دریافتی او کمتر از ۱.۵ برابر و نه گاهی اضافه کاری کرده که دریافتی او از ۱.۵ برابر بیشتر بشود، مجموع مزدِ دو سال یا بیست و چهار ماه آخر و بعد متوسط دو سال و بالاخره مستمری بازنشستگی او براساس فرمول ماده ۷۷ و تبصره آن (متوسط مزد ماهیانه دو سال آخر)، مبلغ ۱۷۲.۵ تومان میشود.
این فعال صنفی بازنشستگان میافزاید: در حالی که مزد آقای الف در تمامی ماههای دو سال آخر همیشه ۱.۵ برابر حداقل مزد بوده، میانگین بدست آمده ۱۷۲.۵ تومان و کمتر از ۱.۵ برابر حداقل مزد استخراج میشود! در این مثال ۱.۳۲ برابر حداقل مزد است. این همان نسبتی است که به آن ضریب برقراری مستمری گفته میشود و در این روش تقریبا ۱۷.۴ درصد کمتر از میانگین واقعی است. این فروکاهش مستمری در واقع اجحاف محاسباتی است که هیچ توجیه منطقی ندارد و برای تغییر آن باید کنشگری کرد.
اما راهحل جلوگیری از این اجحاف محاسباتی و سرکوب مزدی چیست؛ فرج اللهی در پاسخ میگوید: راه گریز این است که هنگام برآورد متوسط دو سال آخر، به جای عدد ریالی یا مزد اسمیِ ۲۴ ماهِ آخرِ هر کارگر «ضریب حقوق» یا نسبتِ مزد پایه هر ماه به حداقل مزد همان سال به عنوان مبنای محاسبه مستمری بازنشستگی در نظر گرفته شود و متوسط گیری ماده ۷۷ روی این ضریب به عمل بیاید؛ در این صورت، حقوق ماهانه این مستمری بگیر ۱.۵ برابر حداقل مزد هر سال استخراج میشود. و البته این نسبت بایستی در تمام سنوات مستمری بگیری حفظ شود و برقرار بماند./اندیشه معاصر