شرایط جدید وام ودیعه مسکن مستاجران؛ فرصت‌های جدید برای تأمین هزینه اجاره!

شرایط جدید وام ودیعه مسکن مستاجران؛ فرصت‌های جدید برای تأمین هزینه اجاره!

پربازدیدترین این هفته:

هشدار مسئولیت سرمایه گذاری
دیگران در حال خواندن این صفحات هستند:

اشتراک گذاری این مطلب:

فهرست مطالب:

در این پست به بررسی “شرایط جدید وام ودیعه مسکن مستاجران؛ فرصت‌های جدید برای تأمین هزینه اجاره!” خواهیم پرداخت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، در سال‌های اخیر، پرداخت وام ودیعه مسکن یکی از ابزارهای حمایتی برای مستاجران بوده است. این تسهیلات که از سال ۱۳۹۹ آغاز شد، هر ساله با تغییراتی در شرایط و مبلغ پرداخت، به متقاضیان ارائه می‌شود. متقاضیان می‌توانند با مراجعه به سامانه tem.mrud.ir و ارائه مدارک لازم، درخواست خود را ثبت کنند و از این تسهیلات بهره‌مند شوند. البته طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی حدود بیش از ۲ میلیون متقاضی برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبت نام کرده‌اند که از این تعداد تنها ۶۰۰ هزار نفر موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند.

در این گزارش به بررسی شرایط جدید وام ودیعه مسکن مستاجران، مدارک مورد نیاز و نحوه ثبت نام می‌پردازیم.

سقف تسهیلات ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۳

در سال ۱۴۰۳، سقف وام ودیعه مسکن برای گروه‌های مختلف شهری به شرح زیر تعیین شده است:

  • تهران: ۲۰۰ میلیون تومان
  • مراکز استان‌ها: ۱۵۰ میلیون تومان
  • سایر شهرها: ۱۰۰ میلیون تومان
  • روستاها: ۴۰ میلیون تومان

شرایط جدید وام ودیعه مسکن مستاجران

 

سود و مدت بازپرداخت وام

سود تسهیلات ودیعه مسکن ۲۳ درصد تعیین شده است و حداکثر مدت بازپرداخت این وام ۵ سال است. به عنوان مثال، مستاجران تهرانی که وام ۲۰۰ میلیون تومانی دریافت می‌کنند، باید ماهانه حدود ۵ میلیون و ۶۳۸ هزار تومان قسط بپردازند و در پایان دوره بازپرداخت، مبلغ ۱۳۸ میلیون و ۲۸۵ هزار تومان سود خواهند پرداخت. این میزان سود برای سایر شهرها کمتر است.

شرایط جدید وام ودیعه مسکن مستاجران

برای دریافت وام ودیعه مسکن، متقاضیان باید شرایط زیر را داشته باشند:

  1. ارائه اجاره‌نامه رسمی یا ثبت‌شده در سامانه ایران املاک که دارای کد رهگیری باشد.
  2. انعقاد قرارداد اجاره تا زمان پایان ثبت‌نام.
  3. متاهل بودن یا سرپرست خانوار بودن؛ زنان مجرد بالای ۳۵ سال و مردان مجرد بالای ۴۵ سال نیز می‌توانند درخواست دهند.
  4. تسویه وام ودیعه مسکن قبلی (در صورت دریافت وام در سال‌های گذشته).

ثبت نام وام ودیعه مسکن مستاجران

درخواست دوباره وام ودیعه مسکن

یکی از تغییرات مهم در شرایط جدید وام ودیعه مسکن، امکان دریافت دوباره این تسهیلات برای افرادی است که در سال‌های گذشته از این وام استفاده کرده‌اند. این افراد می‌توانند پس از تسویه وام قبلی، برای دریافت مجدد تسهیلات اقدام کنند.

مسعود بیات‌منش، سرپرست معاونت مسکن و ساختمان، اعلام کرده است که متقاضیانی که در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ وام ودیعه مسکن دریافت کرده‌اند و آن را تسویه کرده‌اند، می‌توانند از طریق شعب بانک‌های عامل اقدام به درخواست دوباره وام ودیعه مسکن کنند.

در حال حاضر مبلغ تسهیلات ودیعه مسکن در تهران ۲۰۰ میلیون تومان، مراکز استان‌ها ۱۵۰ میلیون تومان، سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان و روستاها ۴۰ میلیون تومان است. همچنین سود تسهیلات ودیعه مسکن نیز ۲۳ درصد و حداکثر مدت زمان بازپرداخت این تسهیلات ۵ ساله تعیین شده است.

یکی از مشکلاتی که بعضا مستاجران درخصوص وام اجاره با آن مواجه بودند این بود که تسهیلات فقط یک بار به هر نفر پرداخت می‌شد اما به تازگی شرایط تسهیل شده است.

در این خصوص مسعود بیات منش ـ سرپرست معاونت مسکن و ساختمان از اصلاح دستورالعمل اجرایی دریافت مجدد تسهیلات ودیعه مسکن برای واجدان شرایط خبر داد.

وی گفت: متقاضیان دریافت تسهیلات ودیعه مسکن که پیش‌تر و در سنوات گذشته این تسهیلات را دریافت کرده‌اند با شرط تسویه تسهیلات قبلی امکان دریافت مجدد تسهیلات را خواهند یافت.

بیات منش در بیان جزئیات پرداخت مجدد تسهیلات ودیعه مسکن توضیح داد: شرط پرداخت مجدد تسهیلات مجدد ودیعه مسکن مربوط به متقاضیانی است که در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کرده و تسویه تسهیلات را انجام داده اند. این دسته از متقاضیان با درج گزینه تسویه تسهیلات از طریق شعب بانک عامل این امکان را برای بار دوم خواهند یافت تا نسبت به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن اقدام کنند.

دولت و مجلس در سال‌های اخیر اقداماتی را برای ساماندهی بازار مسکن و اجاره بها در دستور کار قرار داده‌اند. از جمله این اقدامات می‌توان به تعیین سقف مجاز برای افزایش اجاره بها، پرداخت تسهیلات ودیعه و برخورد با مشاوران املاک غیرمجاز اشاره کرد.

هجدهم اردیبهشت امسال قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها مصوب مجلس به تایید شورای نگهبان رسید. طبق این قانون در صورت عدم رعایت نرخ افزایش اجاره بهای سالانه توسط موجر در صورت شکایت مستأجر تا پس از ۵ سال بعد از انعقاد قرارداد و احراز تخلف توسط مرجع صالح، موجر جریمه می‌شود و می‌بایست نسبت به پرداخت مبالغ اضافه دریافت شده به عنوان جریمه به مستاجر و رعایت حداکثر نرخ مجاز اعلام شده از سوی شورای عالی مسکن اقدام کند.

در سال جاری مسئولیت تعیین سقف اجاره بها به شورای مسکن استان‌ها سپرده شد. مطابق با ماده ۷ قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها، شورای عالی مسکن مکلف شد با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی، ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تورم عمومی هر استان را به عنوان میزان افزایش تورم اجاره‌بها مشخص کند. در سال ۱۴۰۳ حداکثر افزایش مجاز اجاره‌بها برای سال جاری در ۳۱ مرکز استان تعیین شده که این رقم برای شهر تهران ۲۵ درصد خواهد بود.

 

وام ودیعه مستاجران

 

نحوه ثبت نام وام ودیعه مسکن

متقاضیان برای ثبت‌نام وام ودیعه مسکن باید به سامانه tem.mrud.ir مراجعه کنند و مراحل زیر را انجام دهند:

  1. ورود به سایت tem.mrud.ir و انتخاب گزینه «ثبت‌نام تسهیلات کمک ودیعه».
  2. مطالعه قوانین و مقررات مربوط به ثبت‌نام و تایید آن.
  3. وارد کردن کد ملی و شماره موبایل و تکمیل مشخصات فردی.
  4. افزودن اطلاعات افراد تحت تکفل (در صورت لزوم).
  5. تایید شماره همراه از طریق کدی که به تلفن همراه ارسال می‌شود.
  6. تکمیل مراحل ثبت‌نام و دریافت پیام تایید.

 

اقدامات دولت برای حمایت از مستاجران

دولت و مجلس در سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند با ابزارهای مختلفی از مستاجران حمایت کنند. برخی از این اقدامات عبارت‌اند از:

  • تعیین سقف مجاز برای افزایش اجاره‌بها.
  • پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن.
  • برخورد با مشاوران املاک غیرمجاز.

قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها

قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها که در اردیبهشت سال جاری به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید، شامل موارد زیر است:

  1. تعیین سقف افزایش اجاره‌بها بر اساس نرخ تورم هر استان.
  2. جریمه موجرانی که سقف مجاز افزایش اجاره‌بها را رعایت نمی‌کنند.
  3. الزام به بازپرداخت مبالغ اضافه دریافت‌شده به مستاجر در صورت شکایت و احراز تخلف.

تعیین سقف افزایش اجاره‌بها در سال ۱۴۰۳

در سال جاری، شورای مسکن استان‌ها مسئولیت تعیین سقف افزایش اجاره‌بها را بر عهده دارند. بر اساس مصوبه شورای عالی مسکن، حداکثر افزایش مجاز اجاره‌بها در تهران ۲۵ درصد تعیین شده است. این رقم برای سایر استان‌ها بر اساس تورم عمومی هر منطقه محاسبه می‌شود.

 

وام ودیعه مسکن

 

یک پنجم متقاضیان وام ودیعه مسکن موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند

با افزایش نرخ‌های اجاره و رسیدن قیمت مسکن به متری ۸۹ میلیون تومان در بحث خرید و فروش، پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن مطرح شد، اما بانک‌ها برای پرداخت این تسهیلات که بعد‌ها در قانون جهش تولید مسکن مطرح شد؛ مقاومت کردند و این امر خود باعث شد که مستاجران چندین سال برای دریافت تسهیلات ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیون تومانی منتظر باشند.

در همین راستا، محمودی، یکی از مستاجران با بیان اینکه از ابتدای سال برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبت نام کرده‌ام، اما هنوز بعد از گذشت چندین ماه هیچ تسهیلاتی دریافت نکرده‌ام؛ گفت: وارد نیمه دوم سال شده‌ایم و اجاره ما هم ۳۰ درصد افزایش یافته، اما هیچ تسهیلاتی دریافت نکرده ایم.

وی ادامه داد: بانک‌ها مدام برای دریافت  تسهیلات سنگ‌اندازی می‌کنند و هر بار به هر شعبه‌ای مراجعه می‌کنیم می‌گویند اعتباراتمان به اتمام رسیده است.

او گفت: برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن از بانک‌ها فقط باید آشنا داشته باشیم تا بتوانیم وام بگیریم و بدون آشنا و پارتی هیچ بانکی تسهیلات نمی‌دهد.

گفتنی است؛ طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی یک پنجم متقاضیان در صف انتظار وام ودیعه مسکن موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند. حدود بیش از ۲ میلیون متقاضی برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبت نام کرده‌اند که از این تعداد تنها ۶۰۰ هزار نفر موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند.

تاکنون بیش از ۲ میلیون نفر در سامانه saman.mrud.ir برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبت نام کرده‌اند که از این تعداد یک میلیون و ۹۳۲ هزار و ۸۰۳ نفر حائز شرایط شناخته و یک میلیون و ۴۲۷ هزار و ۷۳۲ نفر برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن به بانک‌ها معرفی شده‌اند.

شاهین‌فر، سرپرست دفتر طرح‌ریزی و پایش طرح‌های مسکن ادامه داد: از کل تعداد معرفی‌شدگان از سوی وزارت راه و شهرسازی، بانک‌ها تاکنون به ۶۰۶ هزار و ۱۲۸ متقاضی تسهیلات ودیعه مسکن پرداخت کرد‌ه‌اند و مبلغ پرداخت شده تاکنون  ۵۵ هزار و ۷۱۴ میلیارد تومان بوده است.

براساس این گزارش، پیش از این داود بیگی نژاد، نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران به باشگاه خبرنگاران گفته بود: تسهیلات ودیعه مسکن و افزایش آن در ابتدای سال نقش بسیار زیادی در افزایش نرخ اجاره مسکن داشته است که  بخش عمده‌ای از آن آثار روانی بوده، اما متاسفانه شاهد آن بوده‌ایم که کمتر متقاضی موفق به دریافت تسهیلات ودیعه شده و تنها  اثرات روانی برای گرانی مسکن را این متقاضیان تجربه کرده‌اند.

حال امید است با حضور وزیر راه و شهرسازی جدید در دولت چهاردهم زمینه برای همکاری بیشتر بانک‌ها در پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن فراهم شود.

این مطالب رو به هیچ عنوان از دست نده:
اینجا می تونی سوالاتت رو بپرسی یا نظرت رو با ما در میون بگذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *