با موضوع “دولت چهاردهم برای تامین انرژی تجدیدپذیر در مازندران وارد عمل شد” در خدمت شما هستیم.
قابلیت های کشاورزی، صنعتی و گردشگری مازندران در جایگاهی از اهمیت قرار دارد که دولت چهاردهم برای تامین زیرساخت های انرژی تجدید پذیر و جبران ناترازی برق در این خطه از شمال کشور، از همه سرمایه گذاران در این حوزه درخواست کرد تا طرح های خود را به استانداری مازندران معرفی کنند.
به گزارش تجارت نیوز،
استان مازندران با توجه به ظرفیت های کشاورزی، گردشگری و صنعتی فعال نیاز فوری به تامین انرژی پایدار دارد تا همه بخش های آن در فصل گرمای سال بدون تعطیلی در مدار تولید و رونق قرار داشته باشد.
مازندران که در شرایط فعلی در تولید ۱۲ محصول کشاورزی رتبه نخست کشور را دارد نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارا می باشد ناترازی انرژی در این استان می تواند برای دراز مدت برای تولید کشور آسیب زا باشد.
در ماه های اخیر در مازندران اقدام های امید آفرینی در تولید انرژی خورشیدی ایجاد شد اما این امر باید با شتاب بیشتری در همه شهرهای مازندران عملیاتی شود.
بهره برداری از اولین پنل خورشیدی ترکیبی در شهرستان بابل که برای یک دارخانه در بخش گتاب این شهرستان افتتاح شد بارقه ای از امید را در این استان افزایش داد که استفاده از انرژی تجدید پذیر در مناطق روستایی مازندران هم ورود پیدا کرده است.
این خطه از شمال کشور به خاطر وِیژگی های طبیعی خود که سرشار از جنگل، مرتع و دشت است رونق انرژی های تجدید پذیر بیشتر از استانهای دیگر مورد تاکید صاحبنظران قرار دارد.
تولید انرژی خورشیدی در این استان به جزء یک مورد که توسط آب منطقه ای ساخته شد و به الگویی موفق در شمال کشور تبدیل شد در غیر این صورت در بخش های دولتی و خصوصی پیشرفت های خاصی حاصل نشد.
ارزانی قیمت برق مصرفی و از طرف دیگر هزینه بر بودن نصب پنل های خورشیدی و پشتیبانی آن از جمله عواملی است که دستگاه های دولتی و بخش خصوصص رغبتی به سرمایه گذاری در این حوزه ندارند.
صاحبنظران بر این باوند برای حل این مشکل باید هر چه سریعتر چاره اندیشی شود در غیر این صورت جبران ناترازی برق یک امر غیر ممکن خواهد بود.
دولت چهاردهم در این بخش مشوق های را برای سرمایه گذاران در نظر گرفته و از همه آنها خواسته شد که طرح های خود را به استانداری ارائه دهند.
انرژی خورشیدی به عنوان جایگزین مطمئن برای سوخت های فسیلی در سالهای اخیر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و ایران نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی به خصوص در ماززندران یکی از مناطق مستعد از نظر استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق به شمار میرود.
با توجه به وضعیت کم آبی کشور و آلودگی زیست محیطی و خاموشی های مکرر برق به خاطر کمبود تولید ناشی از خشکسالی و گرمای بیش از حد، استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق و استفاده آن در بخش های مختف صنعتی و کشاورزی مورد تاکید است.
جایگاه مازندران در انرژی خورشیدی کشور به واسطهی نزدیکی به خط استوا که یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر میزان برخورداری از انرژی خورشید است از جمله استانهای صاحب این موهب خدادادی است.
یکی از دادههای مهم در ارزیابی کلی میزان ظرفیت منطقه از لحاظ تابش خورشید، مقدار تابش متوسط روزانه در سال است که بر این اساس کشور ایران به چهار منطقه تقسیم میشود و هر چند منطقه معتدل شمالی در کمترین ناحیه تابش خورشید قرار دارد اما همین مقدار انرژی تابشی برای تولید برق با توجه به موقعیت ممتاز این استان برای سرمایه گذاری مورد توجه صاحبنظران است.
از طرف دیگر اجرایی شدن مصوبه تامین برق ۲۰ درصدی ادارات و سازمان های مشمول ماده پنج قانون خدمات کشوری با انرژی های تجدید پذیر در استان گردشگر پذیر را دوباره مورد تاکید مدیران ارشد مازندران قرار گرفت.
این مصوبه که وزارت نیرو در دی ماه سال گذشته رسانه ای کرد براساس آن همه دستگاه های اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری ملزم هستند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر و پاک تامین و در طی مدت چهار سال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند.
حمایت می کنیم
در این پیوند سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران اظهار کرد: با توجه به تاکید دولت و برنامه هفتم توسعه بر توسعه نیروگاههای خورشیدی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، حمایت از سرمایهگذاران ساخت نیروگاههای خورشیدی در مازندران در دستور کار استانداری قرار گرفته و برای همکاری کامل با بخش خصوصی در این زمینه برنامهریزی شده است.
عبدالرضا دادبود گفت: کارگروه ویژه توسعه نیروگاههای خورشیدی که در استانداری مازندران برگزار و برنامهریزی برای رفع ناترازی برق و ایجاد نیروگاههای خورشیدی با جذب سرمایهگذاریهای کلان به طور جدی در دستور کار قرار گرفته و با دستور استاندار کارگروه ویژهای برای تسهیل و تسریع اجرای طرحهای تولید برق از انرژی خورشیدی آغاز به کار کرده است.
وی افزود: سیاست دولت در زمینه رفع ناترازیهای انرژی به ویژه ناترازی در حوزه برق، متمرکز بر ایجاد نیروگاههای خورشیدی است که در قانون برنامه هفتم نیز به آن اشاره شد. استان ما نیز از جمله استانهایی است که نسبت به سایر استانها در ناترازی برق وضعیت مطلوبی ندارد و لازم است که رفع این ناترازی با حمایت از اجرای طرحهای تولید برق از انرژی خورشیدی در مازندران انجام شود.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران خاطرنشان کرد: کارگروه ویژه توسعه نیروگاههای خورشیدی مازندران که به دستور استاندار تشکیل شده، راهکارهای رفع موانع پیش روی تولید برق از انرژی خورشید در همه بخشها اعم از خانگی و نیروگاهی را بررسی میکند و به دنبال تسهیل و تسریع فرآیند تولید برق از انرژی خورشیدی در مازندران است.
دادبود اظهار کرد: این کارگروه تا کنون ۲ جلسه برگزار کرد که مصوبات جلسات به صورت روزانه بررسی و پیگیری میشود و امیدواریم با تدابیری که اندیشیده شده در بخشهای مختلف صنعتی، اداری، اصناف، تجاری و توسعه نیروگاههای بزرگمقیاس خورشیدی بتوانیم دستاوردهای مناسبی داشته باشیم.
این مسئول تصریح کرد: از همه اشخاص حقیقی و حقوقی که علاقهمند به سرمایهگذاری در حوزه ساخت نیروگاههای بزرگمقیاس هستند و امکان و اهلیت فنی و اقتصادی در این زمینه دارند دعوت میکنیم تا طرحهای خود را به معاونت عمرانی استانداری، دفتر فنی استانداری یا شرکت برق منطقهای مازندران ارائه کنند. ما متعهد هستیم که در نخستین فرصت امکانات و به ویژه فضای مناسب را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهیم تا با مشارکت بخش خصوصی بتوانیم توان تولید برق از انرژی خورشیدی را در استان افزایش دهیم و به کاهش ناترازیهای برق در استان کمک کنیم.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران گفت: بررسی پیشنهادهای سرمایهگذاران در نخستین فرصت در دستور کار کارگروه قرار میگیرد و پس از تایید طرح و اهلیت شرکتها یا افراد سرمایهگذار، مراتب تصمیمگیری برای ایجاد بسترهای لازم ایجاد نیروگاه اتخاذ میشود و کمکهای لازم در این بخش صورت میگیرد.
ارزش سرمایه گذاری دارد
دکتری مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی در پیش تر در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به تابش خورشید در استان مازندران که با بیشترین انرژی تابشی در کشور آلمان برابری می کند سرمایه گذاری برای انرژی خورشیدی در این استان صرفه اقتصادی دارد.
مهدی هدایت پور گفت: میزان تابش در مازندران اگر چه نسبت به متوسط کشور پایین است، ولی این مقدار تابش برابری میکند با کشورهای اروپایی مانند آلمان که توانستند حدود ۱۲.۲ درصد از کل برق کشور را با انرژی خورشیدی تامین کنند.
متخصص تولید انرژی خورشیدی با بیان این که بزرگترین نیروگاه خورشیدی نصب شده در مازندران مربوط به شرکت آب منطقهای مازندران با ظرفیت تولید برق خورشیدی ۱۶۰ کیلوواتی است، اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم طرح تاسیس نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۲.۸مگاوات را در برنامه دارد و مقرر شد که طی چهار سال این ظرفیت به ۱۱.۲ درصد برسد.
وی گفت: علاوه بر این در سالهای گذشته و طی طرحهای مختلف برخی نیروگاههای کوچک خورشیدی در ساختمان مساجد، مصلی و برخی نقاط دیگر مانند پارکینگ شرکت توزیع برق استان فعال شدند.
هدایت پور با اشاره به این مطلب که اگر چه مازندران متوسط تابش سالانه کمتری نسبت به متوسط تابش کشور دارد، اما در فصل گرم سال دارای تابش بسیار خوبی است، بیان کرد: با توجه به ناترازی انرژی الکتریکی در کشور در تابستان، استان مازندران گزینه مناسب برای تامین بخشی از این ناترازی در فصل گرم سال است.
وی گفت: از سوی دیگر مازندران یک استان سرسبز و دارای هوای پاکتری نسبت به سایر استانها محسوب می شود و برای حفظ این آب و هوا نیاز به توجه بیشتر به استفاده از انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی است.
متخصص تولید انرژی خورشیدی با اشاره به این مطلب که هر چند تابش خورشید در استانهای مرکزی و جنوبی کشور بیشتر است اما سرمایهگذار رغبتی به ساخت نیروگاه خورشیدی در این استانها نمی کند، افزود: ضرورت دارد دولت قیمت تضمینی برق خورشیدی در استانهای شمالی را نسبت به استانهای جنوبی افزایش دهد تا انگیزه بیشتری برای ساخت نیروگاه خورشیدی در این استان بوجود آید.
هدایت پور ادامه داد: پیشنهاد جهت رونق انرژی خورشیدی در مازندران همانطور که بیان شد برای ترغیب سرمایهگذار برای سرمایهگذاری در ساخت نیروگاه خورشیدی بهتر است نرخ خرید تضمینی برق خورشیدی در استانهای شمالی با ضریب بالاتری لحاظ شود.
این کارشناس انرژی خورشیدی گفت: یکی دیگر از راههای توسعه انرژی خورشیدی در این استان، توسعه انرژی خورشیدی در بخش کشاورزی است که نیاز مزارع این استان به آبیاری در فصل گرم سال و داشتن تابش بسیار خوب در این زمان، نشان دهنده نیاز به توجه بیشتر به پمپهای خورشیدی در بخش کشاورزی است.
وی تصریح کرد: به جای هزینههای بسیار زیاد برای تامین برق چاههای کشاورزی و نصب تیرهای برق و ترانس در دل دشتها و باغات، دولت میتواند با تسهیلات مناسب به تامین برق از طریق انرژی خورشیدی اقدام کند سیاستی که کشورهایی مانند هند به خوبی آن را اجرا کردند.
هدایت پور با اشاره به این که دولت با حمایت از شرکتهای دانشبنیان در این زمینه میتواند طرح آبیاری مزارع استان مازندران را با انرژی خورشید کلید بزند، اظهار کرد: در این طرح کشاورزان که حاضر به پیادهسازی سامانه های نوین آبیاری مانند آبیاری قطرهای هستند تسهیلات جهت نصب پنلهای خورشیدی اعطا کند چون این امر موجب استفاده از انرژی خورشیدی در کنار مدیریت منابع آب خواهد شد.
تولید برق از انرژی خورشیدی در مازندران مدتی است که بیشتر مورد توجه و تاکید قرار گرفته و گامهایی نیز در این زمینه برداشته شده است.
یکی از تازهترین اقدامات نیز امضای تفاهمنامه بین شرکت توزیع برق و شرکت شهرکهای صنعتی مازندران برای توسعه زیرساختهای لازم به منظور ایجاد شهرک و نیروگاه انرژی خورشیدی است.
شهریور امسال نیز بزرگترین نیروگاه خورشیدی شمال کشور با ظرفیت ۱۶۰ کیلووات در شرکت آب منطقهای مازندران به بهرهبرداری رسید. آبان امسال نیز سومین نیروگاه خورشیدی کوچکمقیاس غرب مازندران در کجور نوشهر آغاز به کار کرد.
وزارت نیرو در دی ماه سال گذشته اعلام کرد که همه دستگاههای اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری ملزم هستند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تامین کنند و در مدت چهار سال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند.
منبع : ایرنا