در این مطلب می خواهیم به سوال “یارانه نقدی کی واریز می شود؟یارانه نقدی به آخر خط رسید؟” پاسخ دهیم.
سوال اکثریت مردم عدم واریز یارانه نقدی است
یارانه نقدی هر ماه از طرف دولت برای کمک به معیشت خانوارها واریز می شود.یارانه نقدی رقم مشخصی برای هر نفر دارد.یارانه نقدی در تاریخ مشخص و طبق روال پرداخت می شود.یارانه نقدی به همه پرداخت نمی شود.یارانه نقدی برای نه دهک جمعیت محاسبه و به صورت متفاوت واریز به حساب سرپرستان خانوار می شود.
یارانه نقدی آبان ماه چرا واریز نشد؟
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم هر ماه سیام واریز میشد، اما یارانه آبانماه برای این دهکها هنوز واریز نشده است.
در حالی که طبق روال هر ماه یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم ۳۰ ام هر ماه واریز میشد، یارانه نقدی آبانماه برای این 6 دهک هنوز واریز نشده است.
پیگیری از سازمان هدفمندی بینتیجه مانده است و مشخص نیست یارانه نقدی این ماه چه زمانی واریز خواهد شد.ظاهرا هنوز منابع یارانه نقدی از محل نفت و پالایش و پخش به خزانه واریز نشده و به همین دلیل هنوز یارانه ماه جاری واریز نشده است.۵۱ میلیون نفر مشمول یارانه نقدی دهک چهارم تا نهم میشوند که بودجه ۱۶ همتی برای پرداخت یارانه این گروه نیاز است.کسری بودجه یارانه نقدی یکی از ناترازیهایی است که طی سال گذشته و امسال گریبانگیر دولت بوده است.
دولت برای تأمین بودجه یارانههای نقدی دچار مشکل است و این وضعیت مشخص نیست که ماههای آینده هم ادامه دار باشد یا اینکه شرایط بهبود پیدا خواهد کرد.
این تأخیر در حالی صورت گرفته که یارانه دهکهای یک تا سه در این ماه نیز با وجود اطلاع رسانی ای مبنی بر واریز یارانه این گروه در تاریخ ۲۵ آبان ماه، با یک روز تأخیر یعنی در تاریخ ۲۶ آبان ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز شد.
تأخیر در واریز مرحله اول در این ماه که مصادف شده بود با تصویب آئین نامهای در هیئت وزیران که خبر از حذف یارانه پر درآمدها میداد، به شائبه آغاز حذف یارانه نقدی این گروه از این ماه دامن میزد اما طیبه حسینی سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در گفتگو با خبرنگار مهر، صراحتاً اعلام کرد که این تصمیم در مورد یارانه آبان ماه اعمال نخواهد شد چرا که جدول بندی یارانه در این ماه، قبل از تصویب این آئین نامه تهیه و تنظیم شده بود.
یارانه نقدی آبان کجاست؟
گزارشهایی مبنی بر عدم تأمین بودجه مورد نیاز یارانه نقدی و عدم همکاری از سوی پتروشیمیها و شرکت ملی گاز منتشر کرده بود. اگرچه این مسئله در دولت قبل هم وجود داشت ولی یارانه نقدی هر ماه در موعد مقرر به حساب سرپرست خانوار واریز میشد.
ناگفته نماند که بودجه مورد نیاز برای پرداخت یارانه از محل استقراض از بانک مرکزی تأمین میشد.
انتظار از دولت تازه نفس چهاردهم که مسعود پزشکیان ریاست آن را بر عهده دارد، این است که در زمینه پرداخت یارانهها خصوصاً برای افرادی که به لحاظ معیشتی روی این رقم حساب باز کردهاند، حساسیت بیشتری داشته باشد چرا که در شرایط سخت اقتصادی، معمولاً بسیاری از سرپرستان خانوار نسبت به تاریخ دقیق دریافت این یارانه برنامه ریزی میکنند.
همچنین بر اساس این گزارش، احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتگویی در رابطه با حذف یارانه ثروتمندان گفته است: «بر اساس قانون برنامه هفتم دولت هفته قبل آئیننامهای را ابلاغ کرد که بر اساس آن یارانه ثروتمندان به تدریج حذف میشود.»
وی با بیان اینکه اگر قرار باشد حذف پردرآمدها از یارانه شروع شود، این موضوع را به اطلاع مردم میرسانیم افزود: «هماکنون آئین نامه این موضوع ابلاغ شده؛ اما تعداد افرادی که یارانه آنها حذف میشود زیاد نخواهد بود.»
میدری در پاسخ به این پرسش که آیا با حذف پردرآمدها، یارانه سایر افراد نیازمند بیشتر خواهد شد؟ تاکید کرد: «برنامهای برای بیشتر شدن یارانه سایر افراد تصویب نشده است. اگر قرار باشد وسعسنجی برای حذف افراد از یارانه انجام شود، قبل از اجرا به مردم اطلاعرسانی خواهد شد، هماکنون فقط آئیننامه ابلاغ شده است.»
سازمان هدفمندی: منایع یارانه نقدی هنوز تامین نشد
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها گفت: یارانه دهکهای اول تا سوم پرداخت شده، اما یارانه دهک چهارم تا نهم به دلیل تامین نشدن منابع هنوز پرداخت نشده است.
در پی پرداخت نشدن یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم که تا سیام هر ماه واریز میشد، طیبه حسینی – سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها- توضیح داد که یارانه دهکهای اول تا سوم پرداخت شده، اما یارانه دهک چهارم تا نهم به دلیل تامین نشدن منابع هنوز پرداخت نشده است.
وی در گفتوگو با صداوسیما خاطرنشان کرد: یارانه هیچکس حذف نشده و سازمان هدفمندسازی یارانهها زمان پرداخت را اطلاعرسانی خواهد کرد.
یارانه نقدی حذف شد؟
براساس قانون برنامه هفتم، دولت آئیننامهای تصویب و هفتۀ قبل ابلاغ کرد که براساس شرایط اجتماعی حذف یارانه ثروتمندان انجام خواهد شد.
اگر قرا باشد حذف پردرآمدها از یارانه شروع شود، اطلاعرسانی میشود؛ فعلا آئیننامه اجرایی آن ابلاغ شده است.
با حذف یارانه پردرآمدها برنامهای برای اضافه شدن یارانۀ افراد نیازمند تصویب نشده.
دولت برای پیدا کردن خانوادههای کمدرآمدی که باید مشمول دریافت یارانه قرار بگیرند، سراغ دهکهای هزینهای رفته است. به این صورت که سه دهک پردرآمد جامعه از دریافت یارانه کنار گذاشته شدهاند و هفت دهک باقیمانده یعنی اقشار کمدرآمد مشمول دریافت یارانه هستند. حالا سوال اصلی اینجاست که چطور میتوانیم بفهمیم خانواده ما در کدام دهک اقتصادی دستهبندی میشود؟
یارانه نقدی و روش استعلام دهک بندی
برای اطلاع از دهک خانوار، افراد میتوانند از دو روش زیر اقدام کنند:
استعلام از طریق سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه حمایت به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir، آخرین وضعیت دهکبندی خود را مشاهده کنند. این سامانه امکان بررسی و پیگیری واریز یارانه معیشتی را نیز فراهم میکند.
استعلام از طریق شماره تماس گویا
برای استفاده از این روش، متقاضیان باید با شماره ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند. سپس کد ملی سرپرست خانوار و شماره تلفن خود را وارد کنند تا اطلاعات مربوط به دهک خانوار خود را دریافت کنند.
- شماره گیری توسط کد دستوری
در روش سوم نیز، میتوانید با شماره گیری یک کد دستوری با تلفن همراه خود، از وضعیت دهکبندی خود مطلع شوید. با شمارهای که به نام خودتان است، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* را شماره گیری کنید و از دهک خانوار خود، مطلع شوید.