در این پست می خواهیم به سوال “ایران چقدر از انرژی های تجدید پذیر استفاده میکند؟” پاسخ دهیم.
بررسیها نشان داده که اگر ایران تا سال ۲۰۳۰ بتواند ۱۰۰ درصد ظرفیت نیروگاهی تجدید پذیر خود را فعال کند، میزان برق تولید شده حدد ۱۸ برابر، بیشتر از انرژی مورد نیاز یک سال کشور است.
همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد : بر اساس توافق پاریس که حدود ۸ سال قبل به امضای بیشتر کشورهای جهان رسید، کشورها موظف به کاهش تولید و انتشار گازهای گلخانه ای شده اند؛ گازهایی که در نتیجه استفاده از سوخت های فسیلی یا همان انرژی های تجدید ناپذیری چون نفت و گاز به دست آمده و پیامدهای جدی ای چون تغییر اقلیم و آلودگی هوا دارد. استفاده از انرژی های تجدید پذیر یعنی خورشید، باد، آب، گرمای زمین و … راهکار کاهش مصرف سوخت های فسیلی و تولید گازهای گلخانه ایست.
ایران تاکنون قدمهای مثبتی در به کارگیری انرژی های تجدید پذیر برداشته اما در مقایسه با وضعیت جهانی و موقعیت جغرافیایی اش، بسیار اندک و کوچک است. سهم ایران در تولید گازهای گلخانه ای در مقایسه با دیگر کشور ها بسیار ناچیز است اما اثرات مثبت بهره مندی از انرژی های تجدید پذیر و کاهش سوختهای فسیلی، برای خود کشورها بسیار قابل توجه و ارزشمند است. رییس جمهور نیز چند روز قبل با اشاره به ناترازی موجود در بحث انرژی، تولید انرژی پاک را در دستور کار قرار داده و اعلام کرده شخصا روند اجرای این برنامه را پیگیری میکند. رییس سازمان هواشناسی کشور هم که در همایشی در ژنو سخنرانی کرده از همکاری WMO برای استخراج پتانسیل تابشی کشور برای تولید برق، بر اساس اطلس تابشی خبر داده است. در این همایش، ایران به عنوان یکی از نخستین کشورها برای اجرای طرح توسعه انرژیهای پاک سازمان جهانی هواشناسی معرفی شده است.
وضعیت ایران در بهره گیری از انرژی های تجدید پذیر
ایران در سال، ۳۰۰ روز آفتابی دارد و در ازای هر متر مربع مساحت کشور، ۲۲۰۰ کیلووات ساعت از تابش نور خورشید بهره مند است. بررسیها نشان داده که اگر ایران تا سال ۲۰۳۰ بتواند ۱۰۰ درصد ظرفیت نیروگاهی تجدید پذیر خود را فعال کند، میزان برق تولید شده حدد ۱۸ برابر، بیشتر از انرژی مورد نیاز یک سال کشور است. هم اکنون ۲۱۳ نیروگاه انرژی تجدید پذیر در کشور فعالیت میکنند. بر اساس آخرین اطلاعات اعلام شده در سایت سازمان انرژی های تجدید پذیر ایران، در مهر ماه ۱۴۰۳، از مجموع ۱۳۱۷.۱۲ مگاوات برق تولید شده از منابع تجدید پذیر کشور، ۶۰ درصد متعلق به انرژی خورشیدی و ۲۹ درصد متعلق به انرژی بادی بوده است. این میزان برق تولید شده، در همین ماه ۵۶ میلیون متر مکعب در مصرف گاز که سوختی فسیلی است صرفه جویی کرده، از مصرف ۴۶ میلیون لیتر آب کاسته و به میزان ۱۱۶ هزار تن از انتشار گازهای گلخانه ای جلوگیری کرده است. با این وجود اما سهم انرژی های تجدید پذیر در تولید برق، در مجموع برق تولیدی کشور از ابتدای امسال تا مهر ماه، ۰.۶۵ درصد بوده است. این میزان در سال ۹۵ معادل ۰.۰۷ درصد مجموع برق تولیدی کشور بوده است.
فاصله زیاد ایران در مقایسه با دیگر کشور
بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت نیروگاههای برق در آلمان تجدید پذیر هستند و قرار است این ظرفیت تا سال ۲۰۳۰ به ۶۵ درصد برسد. نیز هم اکنون ۳۰ درصد ظرفیت نیروگاهی اش متعلق به انرژی های پاک است و قصد دارد تا ۲۵ سال دیگر یعنی سال ۲۰۵۰ این ظرفیت را به ۱۰۰ درصد برساند. کشور شیلی هم اعلام کرده تا ۲۰۵۰ ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیرش را به ۷۰ درصد میرساند. درمیان کشورهای همسایه ایران ترکیه شرایط بهتری دارد و هم اکنون ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیرش ۱۷ درصد است. عربستان و امارات هم در حال حاضر به ترتیب ۱۵ و ۱۰ درصد ظرفیت نیروگاهی شان را به انرژی های تجدید پذیر اختصاص داده اند. ایران اما با وجود بهره مندی از شرایط جغرافیایی مناسب برای بهره گیری از انرژی خورشیدی، در حال حاضر تنها حدود یک درصد از ظرفیت نیروگاه هایش به انرژی تجدید پذیر اختصاص داده شده است.
۱۳۱۷ مگاوات
برق تولیدشده ایران از منابع تجدید پذیر، درمهرماه ۱۴۰۲
۵۶ میلیون مترمکعب
کاهش استفاده از سوخت فسیلی در مهرماه ۱۴۰۳
۴۶ میلیون لیتر
کاهش استفاده از آب در مهرماه ۱۴۰۳
۱۱۶ هزار تن
کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در مهر ماه ۱۴۰۳
۵۱۰ گیگاوات
ظرفیت انرژی های تجدید پذیر جهانی در سال ۲۰۲۳
۲۱۳
تعداد نیروگاه های تجدید پذیر فعال در ایران
۴۹ درصد
سهم نیروگاه های تجدید پذیر خورشیدی در ایران
۳۴ درصد
سهم نیروگاه های تجدید پذیر بادی در ایران
ظرفیت نیروگاه های برق از منابع تجدید پذیر در برخی کشورها :
آلمان : ۵۰ درصد
اسپانیا : ۳۰ درصد
شیلی : ۲۵ درصد
ترکیه : ۱۷ درصد
عربستان : ۱۵ درصد
ایران : ۱ درصد