طرز تهیه شیره انگور | روش پختن دوشاب

طرز تهیه شیره انگور | روش پختن دوشاب

پربازدیدترین این هفته:

هشدار مسئولیت سرمایه گذاری
دیگران در حال خواندن این صفحات هستند:

اشتراک گذاری این مطلب:

فهرست مطالب:

با موضوع “طرز تهیه شیره انگور | روش پختن دوشاب” همراه شما هستیم.
به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مدیر منتور سلام، امیدوارم حالتون عالی باشه. دربخش آشپزخانه ی مدیر منتور با آموزش پخت” شیره انگور یا همان دوشاب” در خدمتتونیم.

رسپی شیره انگور خانگی

دوشاب یا شیره انگور از انگور گرفته میشه و بسیار مقوی و پرخاصیته و در غذاهایی مثل خاگینه ،کاچی، انواع نان و دسر و.. استفاده میشه و همین طور در کنار ماست یک میان وعده ی عالی و یک شام خوشمزه و سبک محسوب میشه. اگر شما هم علاقمندید خودتون در منزل از انگور شیره بگیرید؛ دعوت می کنیم در ادامه با مدیر منتور  همراه باشید.

طرز تهیه دوشاب

مواد لازم برای درست کردن دوشاب

انگور به مقدار لازم
خاک مخصوص دوشاب تقریبا برای 200 کیلو انگور 6کیلو خاک
سفیده تخم مرغ یک عدد در صورت تمایل

توجه : پختن دوشاب به دلیل طولانی بودن و دشوار و حساس بودن مراحل حتما باید توسط فردی با تجربه و آموزش دیده انجام بگیره. معمولا پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها مخصوصا عزیزانی که باغ انگور دارن دوشاب پز های ماهری هستند .

شستن انگور

ابتدا انگور ها رو بعد از چیدن در ظرف های بزرگ پر از آب می ریزیم و خوشه ها رو خوب میشوییم تا گرد و غبار آن ها کشیده شود و اگر احیانا قسمت هایی از خوشه های انگور خراب شده باشند جدا بشن.بعد انگور ها رو آبکش می کنیم و روشون آب می گردونیم.و می گذاریم آبشون کشیده بشه.

شستن انگورها در مراحل درست کردن دوشاب

آبگیری انگور

در این مرحله انگور ها رو داخل گونی می ریزیم و درب اون رو محکم می بندیم. امروزه گونی های مخصوص له کردن انگور در بازار موجوده که به راحتی میشه آب انگور رو از آن ها جدا کرد. بعد از ریختن در گونی و بستن آن گونی رو داخل چاله ی مخصوص می گذاریم و یک نفر آقا که قدرت بدنی بالایی داشته باشه چکمه می پوشه وانگور ها رو له می کنه اونقدرر له می کنه که فقط تفاله های انگور ها باقی بمونه

از دستگاه های مخصوصی که برای آبگیری گوجه یا انگور وجود داره هم می تونید استفاده کنید که کار آبگیری رو بسیار راحت میکنه.

چاله های مخصوص دوشاب

ریختن شیره در خمره

بعد از اینکه آب انگورا ها گرفته شد شیره ها رو داخل ظرفی بزرگ و خیلی گود که دهانه ی باریک داشته باشه می ریزیم.این ظرف ها ی بزرگ پلاستیکی مانند خمره هستند.

اماده کردن شیره انگور

اضافه کردن خاک

در این مرحله خاک مخصوص دوشاب که خاکی سفید و آهکی هست اضافه می کنیم. میزان اون هم ما برای 200 کیلو انگور 6کیلو اضافه کردیم.


افزودن خاک، شیره را تصفیه می کنه طوری که باعث جمع شدن مواد و ذرات سبک و ریز به صورت کف در بالا و مواد سنگین به همراه خاک در کف ظرف می شه. همچنین افزودن خاک باعث از بین رفتن باکتری های مضر موجود در شیره شده و در اصطلاح شیره را شیرین می کند.

خاک دوشاب در اکثر عطاری ها موجود هست.و همین طور دربعضی از مناطق مثل دامنه ی کوه ها موجود هست در صورت آشنا بودن می تونید تهیه کنید.

خاک رو بعد از تهیه الک می کنیم تا سنگ های اون جدا بشن و بعد به مدت دو روز جلوی آفتاب پهن می کنیم تا کامل خشک بشه.

خاک مخصوص دوشاب

 

خاک دوشاب حتما حتما باید اضافه بشه اگر نباشه دوشاب ترش میشه
استراحت شیره

بعد از اضافه کردن خاک و خوب هم زدن حدود 5-6ساعت زمان احتیاج هست در این فاصله روی شیره کاملا پف می کنه و کف سیاه رنگی روی اون رو می گیره هر چیز اضافه ای حشره ای ، دونه ی انگوری هر چی داخل شیره باشه با کف روی شیره قرار می گیره حالا داخل یک صافی یک پارچه ی نازک می کشیم و با کفگیر مخصوص که سوزاخ سوزاخ هست کف روی شیره رو می گیریم و داخل صافی می ریزیم اگر شیره ای باشه جدا میشه .

حالا آرام آرام شیره ی شفاف رو از اون ظرف خارج می کنیم و داخل یک ظرف دیگه می ریزیم.

تااااا می رسیم به کف ظرف که گل و لای خاک جمع شده اونا رو هم داخل یک گونی پارچه ای می ریزیم.و روشو سنگ می زاریم تا کامل شیره شفاف ازش خارج بشه.

اضافه کردن سفیده تخم مرغ ( اختیاری)

حالا یک عدد سفیده ی تخم رو با چنگال می زنیم و بعد از اینکه خوب باز شد داخل یک کاسه شیره می ریزیم و مخلوط می کنیم و بعد به کل شیرمون اضافه کرده و هم می زنیم.

معمولا شیره ی انگور بعد ظهر گرفته شده و با خاک مخلوط میشه و آخر شب کف روی اون گرفته میشه و آماده مبشه تا فردا صبح اول وقت ساعت 5،6 بار گذاشته بشه
جدا کردن شیره زلال

بعد از یک شب استراحت کف روی شیره برداشته می شود و شیره زلال و شفاف به آرامی  از شیره ای که ته ظرف به صورت گل آلود هست جدا می شود. شیره گل آلود دوباره داخل گونی ریخته می شود تا شیره جدا شود. این شیره به صورت جداگانه تبدیل به دوشاب می شود و کیفیت پایین تری دارد.

پخت شیره انگور

فردا صبح اول وقت تشت مخصوص دوشاب روی آتش قرار می دیم، دوشاب رو میشه روی گاز هم پخت ولی روی کوره وبا زغال ی چیز دیگس ، بعد از درست کردن آتش شیره های شفاف تر از آب داخل تشت می ریزیم و شیره شروع به جوشیدن میکنه
به محض حرارت دیدن شیره نجس می شود و برای پاک شدن باید ثلث آب آن حرارت دیده و بخار شود.

و کف سفید نازکی روی شیره ایجاد میشه حالا با کفگیر کف سفید هم جمع می کنیم و با دستمال تمیز خیس کناره های تشت کامل پاک می کنیم.

پس از تبخیر شدن یک سوم آب شیره و حلال شدن آن شیره باید هم زده شود یا اصطلاحا هوا داده شود، که این عمل کیفیت دوشاب تولیدی را بالاتر می برد.شیره شروع به جوشیدن میکنه و یواش یواش به قوام میاد. دوشاب رو نه خیلی شل و آبکی باید برداشت نه خیلی سفت

چون بعد از خنک شدن سفتتر هم میشه

مقداری اندازه ی چند قاشق بر می داریم و داخل یخچال می گذاریم و بعد از گذشت چند دقیقه غلظت واقعی دوشاب معلوم میشه

معمولا یک روش که برای اندازه گیری اتمام زمان پخت وجود داره اینکه شیره رو با ملاقه بر می دارن و از بالا داخل تشت می ریزن انتهای ملاقه چند قطره ی آخر که ریخته میشه اگر قطره ها به هم چسبیده باشه یعنی دوشاب خوشمزه ی ما آمادس

با احتیاط کامل تشت از روی اجاق برداشته میشه و داخل دیگ بزرگی که روی اون با دستمال بسته شده آروم آروم ریخته میشه دستمال عمل صافی رو انجام می ده که احیانا چیزی داخل دوشاب نره

بعد از ریختن داخل دیگ درشو باز می کنیم و چند باری با ملاقه هم می زنیم بر می داریم و از بالا داخلش می ریزیم کفی خوشمزه روی دوشاب جمع میشه.

طرز تهیه دوشاب

حالا خوردن این دوشاب تازه با خامه ی عالم دیگه اییه

از عسلم خوشمزه تره

دوشاب آماده شده باید کاملا خنک شده و سپس به درون ظرف های اصلی انتقال داده شود.

اینم بگم موقع پختن دوشاب عطر و بویی بی نظیری داره که هوش از سر آدم می بره

دیدن صحنه ی دوشاب پزون اونم توی باغ خیلی جذابه من که هر سال منتظرم آخرای شهریور بشه و این صحنه ی زیبا و خوشمزه رو ببینم.

ویدیوی زیر رو از مراحل پایانی دوشاب پزون ما ببینید

 

پیشنهاد می کنم دیدن صحنه ی دوشاب پزون رو از دست ندید اگر در منطقه ی شما دوشاب پخت نمیشه می تونید به منطقه ی آذربایجان سفر کنید.

همه ساله از اواخر شهریور تا اواسط مهر ماه مراسم باستانی دوشاب پزان در مناطق آذری زبان کشور آغاز می شود.

خواص دوشاب

دوشاب بسیار پر خاصیته و تمام خواص انگور رو در بر می گیره

دوشاب، شیره انگور در کنار تجدید قوای بدن به دلیل محرک های حراتی ضعف عمومی بدن را معالجه و تقویت می‌کند، شیره انگور هم درست مانند خود انگور مقدار قابل توجهی ویتامین آ، ب و ث دارد و در ضمن ضد نفخ هم هست، همچنین شیره انگور در بدن باعث دفع اوره و مقداری از اسیدهای غیرمفید بدن می‌شود و کارشناسان تغذیه آن را پاک ‌کننده بقایای غذاها در روده و معده می‌دانند.

طرز تهیه دوشاب

چند نکته در مورد دوشاب 

  1. دوشاب روبعد از ریختن در ظرف مورد نظر در جای خنک مثل یخچال یا انباری خنک قرار دهید تا نترشد.
  2. اگر دوشاب خیلی سفت برداشته شود بعد از مدت چند ماه شکرک می زند.پس بهتره دوشاب کمی شل برداشته شود.
  3. با هر انگوری نمیشه دوشاب درست کرد. و بهترین دوشاب ،دوشابی هست که با انگور سفید تهیه شود.

دوشاب به صورت صنعتی هم تهیه میشه شیره‌ای كه در بازار به نام شیره كشمش عرضه می‌شود، درواقع همان شیره انگور است، ولی چون آذری ‌زبان‌ها به انگور عسگری (كشمش) می‌گویند، روی قوطی این نوع شیره به جای شیره انگور، شیره كشمش نوشته شده است.

طرز تهیه دوشاب

توصیه می کنم حتما انگور و دوشاب رو توی رژیم غذایتون بگنجانید و از خواص اون بهرمند شوید.

لحظاتتون شیرین
حق یارتون

این مطالب رو به هیچ عنوان از دست نده:
نظرسنجی
نظر شما در مورد کیفیت این مقاله چیست؟
اینجا می تونی سوالاتت رو بپرسی یا نظرت رو با ما در میون بگذاری:
این مطالب رو به هیچ عنوان از دست نده:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *